българските персонални микрокомпютри

Разработването на българските персонални микрокомпютри започва през 1979 г.

Знаете ли, че… Началото на разработването на българските персонални микрокомпютри започва през 1979 година?

Първите модели (ИМКО, което е съкращение от индивидуален микрокомпютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по техническа кибернетика и роботика) към БАН през 1980 г. Те били само 3 броя. През 1981 г. са произведени още около 50 броя ИМКО-1, използвани в научно-техническите съюзи.

Следващият персонален микрокомпютър се появява под името ИМКО-2 и представлява копие на Apple II. За него има достатъчно софтуер и той бива посрещнат добре от потребителите. На базата на ИМКО-2 през следващата година започва масово производство на 8-битовите компютри от серия „Правец“. През 1984 г. започва и производството на професионалните компютри от серията „Правец 16“.

Компютрите от серията „Правец“ са кръстени на родния град на Тодор Живков, където е построен и заводът, в който са се произвеждали.

Първото международно представяне на ИМКО-2 е на Международния симпозиум по роботика в Лондон, като ИМКО е управлявал българския робот РОБКО-01. Управлението на робот чрез микрокомпютър било изключително впечатляващо дори за специалистите от САЩ и Япония, които дотогава ползвали миникомпютри за управление на роботи, докато представеното от България решение струвало десетки пъти по-малко и било значително по-лесно за използване.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.