IFTTT е посредник между много виртуални и физически устройства и услуги

IFTTT – интернет услуга за автоматизация на живота ви

Уеб базираната услуга IFTTT за автоматизация на всякакви дейности от живота става все по-популярна с всяка нова функция и действие, които разработчиците добавят.

Ако все още не сте проверили какво всъщност стои зад буквите IFTTT, нека кажем, че това е абревиатурата на „IF This Then That“. Името, макар и не много звучно, е доста практично, защото веднага показва за какво всъщност може да ви помогне сайтът. На ваше разположение са връзки от прости условия, наречени аплети. Аплетите пък се задействат от други уеб услуги като Gmail, Facebook, WordPress, блогове и много други.

Към тези аплети се настройват и действия, които да извършат нещо вместо вас – изпращане на имейл, публикуване на туит или запазване на снимка от Facebook, на която са ви тагнали, в Google Photos и т.н.

IFTTT помага да сте още по-мобилни

IFTTT разполага и с мобилно приложение, с което възможностите му стигат до безкрайност

Най-хубавото обаче е, че от няколко години освен чрез уеб сайта, услугата може да се ползва и през приложения за Android и iOS. Това, освен че улеснява мобилните потребители, също така добавя цял куп нови действия, с които могат да се свържат и функциите на телефона. Няколко примера можете да видите от следните линкове:

Това са само 4 примера за възможностите на мобилните приложения. А освен тях, от известно време, създателите на услугата са постигнали споразумение с производителите на други смартустройства. Някои видове и марки са домашни електроуреди, свързани с интернет на Samsung, Whirlpool и General Electric; смартджаджите за бебета на iBaby; устройства в помощ на слепите хора, които работят с Amazon Alexa и Google Assistant; няколко умни приспособления за комуникация с вашата кола или умни осветителни тела у дома например, както и десетки други видове. Целият набор от възможности може да разгледате тук.

Следва продължение …

Въпреки че на теория всичко това е просто, една статия обаче не стига, да се покрие целият потенциал на IFTTT. Затова нека завършим с нещо забавно, а по-любопитни примери и списък с най-полезните „рецепти“ от условия и команди ще оставим за 2-ра статия по темата. В нея ще бъдат разгледани и алтернативите на IFTTT за тези, за които той не покрива всичките им нужди.

Само си представете – жена ви се прибира с колата, а на таблото компютърът показва грешка, която умният OBD четец изпраща към IFTTT. Той пък веднага го поства във фен групата във Facebook на тази марка/модел автомобил, като междувременно изпраща и SMS-и на приятелите ви за събиране на по бира за разрешаване на този нов „катастрофален“ проблем с колата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Александър Господинов