STEM и роботика

Децата в три детски градини в България ще се обучават пилотно по STEM и роботика

Български детски градини ще въведат пилотен проект за обучение в сферата на роботиката и точните науки (т.нар. STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics). Проектът се нарича FIRST® LEGO® League Discover и е по образователна програма по STEM и роботика, насочена към деца от 4 до 6 годишна възраст. Той се осъществява от Центъра за творческо обучение като всяка година темите са различни, а тази година темата на програмата e „CARGO CONNECT/Транспорт и доставки”.

Програмата по STEM и роботика

Целта на програмата е да разпали любопитството на децата, да подпомогне тяхното холистично развитие, уменията им за критично мислене, кодиране и проектиране чрез забавно практическо обучение по STEM и роботика с помощта на LEGO® DUPLO® тухлички. Сред целите са също: стимулиране на откривателството, приобщаването, иновациите, работата в екип и забавлението при работата с най-малките.

STEM и роботика

Програмата включва едно въвеждащо занимание, десет тематични работилници и по желание на участващите детски градини, едно финално събитие, на което децата да споделят резултатите от своите преживявания. Децата работят в екипи с комплекта LEGO® Education STEAM Park, както и специални комплекти FLL Discover и допълнителни материали от Център за творческо обучение.

Кои градини участват в програмата?

В проекта участват три детски градини – ДГ 10 „Чебурашка” от София, ДГ „Детелина” от Русе и ДГ „Звездица”, също от Русе. В рамките на поредица от занимания, децата ще обсъждат, проектират и изграждат тематични модели, работейки в екипи и решавайки различни предизвикателства от реалния живот, например как да се пренасят пратки, как те се сортират и как после транспортират по целия свят.

Център за творческо обучение е официален партньор на LEGO® Education в България. Мисия на Центъра е подобряване на цялостната образователна среда в България чрез смислено използване на технологиите в образованието, развиване на ключови компетентности, иновативни програми за обучение на учители и младежки инициативи и проекти.

Имате ли вече впечатления от STEM програми? Споделете с нас в Технологичното Общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.