Роботи на бъдещето може би ще се управляват чрез магнитни полета

Роботи на бъдещето може би ще се управляват чрез магнитни полета

Живата материя е мека. Ако искаме да произведем по-реалистично изглеждащи роботи на бъдещето, хуманоидите също трябва да бъдат меки и гъвкави.

Учените, които изучават мека роботика, опитват да преодолеят някои недостатъци на движещите се метални същества. Изработени от солиден метал, те не са предназначени да оперират в тесни пространства и в човешко тяло. За да могат да произведат роботи на бъдещето, които изпълняват такива функции, тежките им метални части и нужните за движението им смазочни вещества трябва да бъдат заменени с по-скъпи материали. Те обаче създават допълнителни проблеми, чието разрешаване включва въпроси относно управлението и достигането на нужната сила за отделните цели на меките роботи.

Екип от учени в Държавния университет в Северна Каролина разработва нови начини за дистанционно управление на части от меки роботи. Те са провели многобройни опити със своите прототипи и са измислили нов стандарт, с който измерват доколко прототипите им изпълняват зададени задачи.

Роботи на бъдещето се движат с железни полимери и магнитно поле

Методът представлява вграждане на микроскопични железни частици в полимерни листове. За създаването на магнитноконтролируемите меки роботизирани механизми учените са използвали течен полимер, към който са добавили 4 микрона железни микрочастици. Полученият тънък филм е бил охладен и нарязан на ленти. Включването на магнитното поле води до подреждане на частиците във вериги, които променят формата на метала. Тази негова промяна позволява изпълнение на сложни функции. Чрез магнитно поле учените са успели да огънат тръби и да повдигнат товар с тегло 50 пъти по-голямо от това на повдигача.

Учените са развълнувани от показателя „специфичен въртящ момент“. Това измерване изчислява въртящия момент или въртящата сила на единица маса микрочастици на единица магнитно поле. Сравнявайки специфичния въртящ момент между различните части на робота, изследователите могат да определят колко силен е всеки от тях и как те се представят в сравнение с други модели.

До момента учените са успели да получат пластмасови ленти с магнитно задвижване.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg