Леприкон

Леприкон

Отново е сряда и отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. Тази седмица ще Ви запознаем с едно „митологично“ създание, което хич не обича да седи на едно място и го влекат бедите и нещастията – Леприкон.

Какво е Леприкон?

По принцип Леприконът е плод на ирландската митология и се счита за тип малка палава фея. Той прави обувки по цял ден и крие златните си монети в гърне в края на дъгата. Сценаристите на тази поредица обаче са променили леко образа на палавия Леприкон и са го превърнали в символ на злото, готов да убива всеки, който се опита да му открадне въпросното гърне със злато. Началото е поставено през 1993-а година от режисьора Марк Джоунс, което е и негов дебют. Това също е кино дебют и за популярната актриса Дженифър Анистън, която до този момент е участвала в телевизионни продукции и сигурно до ден днешен проклина агента си за този избор.

Поредицата има общо шест продължения, като предпоследните две са в “махалата” и са с рап ориентирана насоченост, с предимно чернокожи актьори. Нито едно не е особено стойностно, нито става кой знае колко за гледане. Последния прикуъл пък няма нужда от споменаване, защото там злото е изцяло променено и нещата се обръщат в по-типичен creature feature.

Леприконът е зъл, подмолен и твърдо решен да намери всичкото си злато, което му е било откраднато. Всеки, който си мисли, че може да го спре, го очаква прекрасна изненада… кървава и като за последно.

Актьорът зад маската

Отново имаме запазена марка, като изключим последния филм, в който всичко е предимно компютърни ефекти. Ролята се изпълнява от джуджето Уорик Дейвис, което е познато от “Уилоу”, заедно с Вал Килмър, от “Междузвездни войни 6″ и спиноффовете за Ewoks, “Пътеводител на галактическия стопаджия”, “Хари Потър” и други. Тук не можем да кажем, че той прави роля, която да го отличи с нещо кой знае колко забележително. Изпълнението му е силно, но поради множеството грим и костюма, вероятно всяко едно джудже би се справило със задачата. Все пак Дейвис се превъплъщава в ролята на Леприкона във всичките му версии до 2003-а година.

Преди години се появи слух, че поредицата ще се сдобие с нова част, която да покаже различна гледна точка. Това се случва именно с въпросния филм за произхода на създанието, който споменахме по-горе. Но при всяко едно положение, това не е кой знае колко добра новина. Идеята и без това беше изчерпана още с четвъртата част, в която героят на Дейвис бива победен в космоса. Тя реално се явява и последна от хронологична гледна точка.

Макар филмите да нямат кой знае какъв успех сред критиците, от финансова страна първият филм е с доста силен принос и успява да си върне бюджета близо 4 пъти, което не е хич зле. Именно това сигурно води и до последвалите продължения.

За момента няма информация за следващи продължения или рестартирания на поредицата. Само времето ще покаже.

За финал Ви оставяме с десет от най-добрите убийства на малкото създание:

Следващата седмица Ви очаква едно специално издание на поредицата ни „Хорър икони“. То ще бъде посветено на едно от най-популярните и безмилостни създания в целия космос – Ксеноморфа. Остава само седмица до премиерата на новата част на Ридли Скот „Пришълецът: Завет“ и искаме да сме сигурни, че миналото не е забравено.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!