Invoke е просто поредният домашен асистент

Бъдещето започва все повече и повече да изглежда като филма Тя (Her). Може би скоро всички ще разговаряме с личните си устройства и ще се влюбваме в тях. Този развой на нещата би бил доста благоприятен за Microsoft. Пред нас имаме Invoke.

Invoke – нещо различно или просто поредното?

Личният им асистент Кортана (Cortana) е вече напълно интегриран в операционната система Windows 10. Също така тя работи на iOS и на Android устройства. Очаква се скоро да се появи и в автомобили. Кортана е доста полезна и забавна за работа, забавление и дори има готино име. Но изостава значително от останалите асистенти на пазара по един ключов фактор – „умен“ високоговорител като Google Home и Amazon Echo. Тези две устройства са вече първият избор на потребителя, когато стане дума за домашен виртуален асистент. Microsoft не разполага с подобен… поне до сега. На сцената да излезе Invoke!

Снимка на Invoke

Новото произведение на изкуството от Harman Kardon, високоговорителят Invoke, е малко или много цялостно копие на Amazon Echo. Продуктът представлява висок, цилиндричен говорител със синьо осветление в горната част, което се активира при „слушане“ на потребителя. Invoke има възможността да контролира някои от вашите домашни „умни“ устройства, да запазва напомняния, да дава информация при запитване и много от функциите, с които разполагат Echo и Home. Засега този продукт изглежда има една единствена способност, която го отличава от останалите – може да осъществява обаждания през Skype.

Хмм… добре, значи това е просто Echo плюс телефон… с изключение на факта, че Echo и Home скоро също ще могат да правят това!

Защо Invoke не е нищо специално, но е важна стъпка за Microsoft

Продуктът Invoke е просто „поредно“ устройство, в което виждаме същите функционалности от другите. Но точно в това е идеята. Когато Apple представят своят Siri Speaker вероятно ще видим същата функционалност. Harman Kardon се хвали звучно със качеството на звук на своя продукт. Той разполага с три говорителя, 360 градусов звук и добър дизайн. Но това е просто начин да се убеди потребителят да избере него пред другите, които са на пазара в момента. Компаниите ще се състезават по качество на звук и дизайн до безкрай, но никоя няма да има смислено предимство откъм функционалност. „Умните“ високоговорители бързо се превръщат в простички устройства, чрез които компаниите ще поемат контрол върху целият ви виртуален живот, контролиран единствено от гласа ви.

Снимка на Invoke

Подобно устройство е важно за Microsoft. Компанията загуби в надпреварата при смартфоните. Така тя остана без никакви позиции в мобилният живот на потребителя, освен Кортана. Все пак малко хора свалят приложението и дори още по-малко го ползват активно. При настолните машини, Microsoft има масивен дял от пазара. Там хората ползват Кортана по подразбиране. Според компанията, броят на потребителите на Кортана надхвърля 145 милиона! За да успее в новоформиралия се пазар, Microsoft трябва да постави своя виртуален асистент навсякъде, където сте и вие. Компанията планува да пусне допълнителни приложения към Кортана по-късно тази седмица на конференцията си. Цялостната стратегия на Microsoft изглежда е да покрие цялата планета със своя софтуер. Можем спокойно да кажем, че ще видим и други „умни“ високоговорители.

Какво се случва с този пазар?

Пазарът на подобни високоговорители е сравнително нов. Гласовите асистенти все още не са достатъчно добри. Въпреки това Microsoft може би са прекалено закъснели със стъпването тук. По последни данни проектът Alexa ще завземе около 70.6 процента от пазара и ще избута софтуерният гигант в мъничката категория „други“. Invoke няма да бъде наличен чак до пролетта, а това е много време за един потребител. Повечето хора не биха чакали до тогава и биха се обърнали към Google и Amazon. Това също е и доста време за конкуренцията да разработи нови методи. Ако Microsoft не побързат, устройства като Invoke може би ще видят, че мястото им в дневната ви е вече заето.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.