Нов суперкомпютър в Норвегия – Bullsequana XH2000

Суперкомпютрите са част от нашата ежедневна реалност, независимо дали го осъзнаваме, или не. Човечеството използва суперкомпютри за научни изследвания, управление на трафика, насочване на сателити в ниска орбита, поддръжка на сайтове и т.н. Нов суперкомпютър в Норвегия ще изпълнява голяма част от тези тежки задачи: изучаване на климата, разработка на лечения за раково болни и космически изследвания. Името му е Bullsequana XH2000 и днес ще ви запознаем с него.

Очакваният нов суперкомпютър в Норвегия

Нов суперкомпютър в Норвегия - BullSequanaXH2000
Рендирано изображение на BullSequana. Източник: atos.net

Носи името Bullsequana XH2000. Изработен е от Atos – световен дигитален лидер със 110 000 работници в 73 страни. Проектът е предвиден за компанията UNINETT Sigma2, отговорна за е-инфраструктурата в Норвегия. Pierre Barnabé, който е старши изпълнителен вицепрезидент и началник на отделите Big Data и киберсигурност в Atos, каза следното:

Нашият Bullsequana XH2000 включва най-новите процесорни и ускорителни архитектури, за да предложи по-висока изчислителна мощ, с която да помогне на потребителите да преодолеят ограниченията на традиционните симулации. Като водещ производител на суперкомпютри в Европа, сме горди със своя принос към конкурентоспособността на Норвегия и норвежките изследователски и академични среди.

Техническо изпълнение

Архитектурата на един възел. Източник: atos.com
Вътрешен изглед. Източник: atos.com

Както Aurora и Frontier, Bullsequana XH2000 има възможност за екзафлопсови изчисления, но към момента от Норвегия купуват 1344 изчислителни „възела“, които ще предоставят почти 6 петафлопса мощност. Освен това супермашината ще бъде с патентовано водно охлаждане – Direct Liquid Coold (DLC), което ще се грижи за 95% от генерираната топлина.

Характеристики

 • 1344 изчислителни „възела“, съставени от:
  • 2 x 64-ядрени AMD EPYC процесори от бъдещото поколение, базирано на 7-нанометров производствен процес
  • Общ брой ядра: 172032
  • Пикова производителност: 5.9 петафлопса
 • Свързване: Mellanox HDR InfiniBand (Mellanox беше закупена от nVidia през март, 2019 г. за 6.9 млрд. долара)
 • Съхранение:
  • Data-Direct Network – DDN, водеща архитектура в индустрията
  • 2.5 PB (петабайта) или 2500 TB (терабайта)
 • Заемана площ: 14.78 m2.
 • Консумация: 952 kW

Отговорност към околната среда

Инсталацията на супермашини има един много важен аспект: възвръщането на енергия. Ефикасността по този параметър има и скрито значение за околоната среда – 952 kW не са никак малко, а се очаква машината да работи денонощно. От Atos са взели мерки, интегрирайки ефикасно водно охлаждане, което използва топла вода и по този начин се намалява глобалното потребление на енергия. Също така цялото електричество, захранващо супермашината, ще идва от ТЕЦ-ове. Но това не са единствените използвани похвати за постигане на по-добра енергийна ефикасност. Компанията е предвила горещата вода да се използва за затопляне на сградите към Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU – Norwegian University of Science & Technology).

Какво значи това за науката и индустрията в Норвегия?

Технология за улавяне на въглероден диоксид в статия за нов суперкомпютър в Норвегия
Технология за улавяне на въглероден диоксид. Източник: Helge Hansen/Statoil

Както казахме, Норвегия има големи планове що се отнася до промените в климата и опазването на околната среда. На снимката горе се вижда най-големият проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в Европа. Подобни проекти изискват сериозна подготовка и визуализация на концепции – все задачи, които налагат тежки изчисления. От информацията дотук стана ясно, че договорът между Atos и Uninett Sigma2 е за 4 години. В това време се очаква Bullsequana XH2000 да бъде използван и за изследвания в сферата на медицината, образованието и научните изследвания.

Uninett Sigma2 координира представянето на Норвегия в Nordic HPC, също така участва в Partnership for Advanced Computing in Europe – PRACE (Партньорство за напреднали изчисления в Европа) и European Data Infrastructure  – EUDAT (Европейска инфраструктура за управление на данни). Всички тези организации разчитат на суперкомпютри за работата си, затова Uninett Sigma2 ще може да засили участието си във всички тези проекти с повече от пет пъти благодарение на очаквания суперкомпютър!

С това приключваме историята за суперкомпютъра в Норвегия. Заповядайте във Фейсбук групата ни, ако историята ви е била интересна!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.