Alienware и Intel – скандални партньори

Alienware – всички сме чували за тях, нали? Гейминг бранд, който разчита изцяло на името си. И то какво име – познато от десетилетия и винаги свързвано с премиум качество. Настолните им машини винаги впечатляват с дизайнерските си кутии, а производителността им е легендарна още от времето на оригиналния Doom. Историята на Alienware и Intel, която ще Ви разкажем не е нова, но със сигурност е поне толкова впечатляваща. Защо ли? Защото не се случва през 90-те години на миналия век, а тази година, и то в сегашния пазарен климат…

Историята за Alienware и Intel накратко

Сравнение между Alienware Aurora конфигурации с AMD и Intel процесори
Изображение: extremetech.com

Колеги от сайта extremetech.com описват историята, а ние ще я съкратим и анализираме. Изображението горе е взето от сравнение между две Alienware компютърни конфигурации. Едната е базирана на процесор от Intel, а другата – AMD. Авторът на оригиналната статия отбелязва няколко интересни неща и коментара за партньорството между Alienware и Intel придобива грозен вид:

Intel AMD
Получават обновени описания с всяко поколение НЕ получават нови описания от 2019 г. насам
Моделите получават увеличаване на числото Моделите НЕ получават увеличаване на числото
Системите са описани като „гейминг конфигурации“ Описанията НЕ включват думата „гейминг“. НИКОГА.
За новите модели е отбелязано, че поддържат PCI-E 4.0 AMD бяха първи на пазара, но дори поддръжката на PCI-E 4.0 НЕ е спомената никъде
Отбелязяно е, че в конфигурацията е включено ефикасно 80+ Gold захранване НЕ е отбелязано, че изобщо е включено захранване, камо ли че е със същият рейтинг
Максималният капацитет на RAM е отбелязан като 128GB и е включен още в началния екран Максималният капацитет е отбелязан като 64GB (има възможност за ъпгрейд след няколко клика, т.е. дори НЕ е вярно)
Отбелязана е скоростта на RAM – до 3400 MHz Отбелязана е НЕоптимална максимална скорост – до 3200 MHz (оптималната е 3600 MHz)
Конфигурацията включва Dual-Channel памет по подразбиране още в началния екран Конфигурацията включва Single-Channel памет по подразбиране (има възможност за избиране на Dual-Channel… след няколко клика)
Максималната графична карта е RTX 3090 и е отбелязана още в началния екран Максималната графична карта е отбелязана като RTX 3080 (има възможност за ъпгрейд… СЛЕД НЯКОЛКО КЛИКА)

Накратко, страницата на Alienware съдържа множество грешки. Грешно отбелязани максимални параметри на ключови компоненти, липса на достатъчно добри описания, липса на ъпдейт на целия уебсайт при всяко ново поколение процесори, скриване на възможности за ъпгрейд зад множество менюта и неточен текст…

Съвпадение ли е, че всички тези грешки са в ущърб само на AMD? Възможно ли е да е просто съвпадение? Да, възможно е. По-важният въпрос, поставен и от автора на оригиналната статията е дали е вероятно?

Вероятно ли е един от най-големите OEM в света на гейминг ентусиастите да допусне толкова много грешки и всички те да бъдат в ущърб на една компания… и това да бъде просто случайност? Гласуваме с две ръце и изправени на крака „НЕ“.

Допълнителен контекст – проблемът не е само в Alienware/Dell

От клипчето на Джим става очевидно, че това не е нито нетипична практика от страна на Intel, нито пък е най-злият им подход към индустрията. Подкупите и техниките за сплашване от минали години не биха сработили и в днешно време, нали? Изглежда не е толкова сигурно. И от нас – медиите – зависи да се опитваме да държим компаниите честни и отговорни за постъпките си. Ето защо, следва кратък списък на някои от по-новите подмолни тактики на Intel.

Неофициално или официално спонсориране на сайтове за сравнение на производителност

Това е случаят с userbenchmark, за който можете да прочетете тук. Накратко, сайтът внедри промяна в алгоритъма си за пресмятане на производителност и ранкиране на отделните модели процесори, като потърпевши, разбира се, се оказаха AMD. Коментарите към всяко сравнение също бяха крайно видоизменени, използвайки уронващи епитети. Сайтът беше забранен дори в /r/Intel.

Неофициално или официално спонсориране на лаборатории за тестове

Това е случаят с Principled Technologies. От Gamers Nexus направиха пълно интервю с член от ръководния екип там и имаше много несмислени, нелогични или просто лъжливи отговори от страна на Principled Technologies. Един кратък пример: при тестване на процесора Ryzen 7 2700X е използван режим на работа, който изключва 50% от ядрата на процесора.

„Реалистична производителност“

Официален документ от Intel, илюстриращ тяхното разбиране за „реалистична производителност“, в който се цитира колко процента от клиенти, които са се записали в Intel Product Improvement Program използват Cinema 4D – продуктово портфолио на немската компания Maxon и част от Cinebench теста. Цитираната цифра е 0.22%. Интересен факт: цифрата е взета от потребители в сегмента с 2в1 устройства и ултрабук категорията. Колко от вас използват подобни машини за такива тежки приложения?

Няма нужда от тестове за производителност

Бившият изпълнителен директор на компанията – Bob Swan – в свое изявление пред пресата, коментира как тестовете не са реалистични и най-важният фактор при оценка на продуктите им трябва да бъде цялостната екосистема на Intel. Очевидно е, че това изявление само по себе си може да бъде позитивно, но в контекста на историята на компанията, можем да се досетим, че вероятно има скрити мотиви зад това изказване. Разбира се, самото спекулиране по темата може да бъде обект на спорове, но едно е ясно. Продуктът винаги трябва да бъде показан в най-добрата си светлина… дори това да означава подвеждане на потребителя.

Говорейки за потребителя, не е лошо да споменем и недостига на чипове. Има ли значение какво правят компаниите, ако така или иначе почти няма машини, които да можете да си купите? На кое място поставяте етиката в списъка си с приоритети, когато гласувате с портфейла си? Ще се радваме да разберем какво мислите по въпроса в групата ни – Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.