Nvidia придоби Mellanox

Nvidia придоби Mellanox за 6,9 милиарда долара

Nvidia придоби Mellanox за 6,9 милиарда щатски долара. Intel и Microsoft също са се опитали да я придобият, но с предложения за по-ниска цена.

Джен-Хсун Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, обясни подробности около покупката. Целта на тази сделка е удвояване на центровете за данни и обединяване на два световни лидера във високопроизводителните технологии, които се използват в днешно време.

Той добави също, че причина за придобивката е фокусът на Nvidia върху увеличението на високопроизводителните изчисления, а този на Mellanox – върху тяхното съхранение. По този начин се обединяват две компании с общи цели. Тяхното виждане е, че центровете за данни са най-важните съоръжения в света днес.

Nvidia придоби Mellanox

Защо е нужно толкова голямо пространство за съхранение на данни

В последните няколко години изкуственият интелект стана една от главните цели на повечето технологични компании, което довежда до недостиг на място за данни. Причината е, че данните са толкова големи, че един обикновен компютър няма да успее да съхрани огромната информация.

Затова и се използват сървърите в днешно време. Това са няколко компютъра, които обединяват място за съхранение. По този начин се осигурява и връзка с високо качество, което позволява на компютрите да работят заедно. Това става все по-важно и по-наложително в днешно време.

Ето защо Mellanox се е развила толкова добре и защо хората започват да говорят за SmartNICs и софтуерни мрежи. Цялото това обсъждане води до едно и също нещо, а именно – бъдещето. Ще има много голям изчислителен двигател, където много хора ще имат възможността да споделят данни в него, но малко от тях ще могат да използват големи и тежки програми.

Кои са тези две компании?

Nvidia Corporation е американска компания и е един от най-големите производители на графични процесори, използвани от милиони компютри по цял свят. Най-близките до нея конкурентни фирми са Intel, AMD (ATI Graphics). Известен продукт на компанията е новоизлязлата Nvidia RTX 2080, както и по-старата Nvidia GeForce GTX 1080Ti.

Mellanox е израелска компания, доставчик на адаптери и място за съхранение за най-бързите суперкомпютри в света.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.