Computex 2019 лого

AMD в Computex 2019

Computex 2019 – „Меката“ на най-вълнуващите технологии в компютърната индустрия, приключи. Вероятно някои от вас са гледали клипове или чели статии, но успяхте ли да видите всичко? Всички нови процесори, чипсети, видеокарти, компютърни кутии, вентилатори и охлаждания и т.н.? В technology.bg решихме да съберем най-интересното от AMD в Computex 2019 на едно място, независимо дали отговорът ви е „Да“…, защото сме готини и искаме всичко да ви бъде подредено. Ще намерите клипове към информация за всички нови продукти и малко повече информация за откриването от страна на AMD. Без повече губене на време…

AMD в Computex 2019

О, да! Тази година наистина е годината на AMD. Освен че навършва 50 години като компания, AMD проведе откриването на цялото събитие за пръв път в историята си! Ако не се е подразбрало, тази чест е запазена за компанията с най-интересните нови продукти и няколко поредни години Intel и nVidia заемаха тази роля. Не и тази година! Неслучайно ще се съсредоточим най-вече върху представеното от AMD.

Ryzen 3000 серията – 7-нанометровата революция

Computex 2019 - обзор, Кратко описание на обявените процесори от Ryzen 3000 серията.
Кратко описание на обявените процесори от Ryzen 3000 серията.

7-нанометров производствен процес за ядрата, по-висока ефикасност, повече ядра, около 15% по-високо IPC (инструкции за цикъл) и по-ниски цени. Intel са в сериозна опасност, а както ще видите от следващия параграф, нямат с какво да отговорят тази година… Zen 2 базираните процесори разтърсват индустрията на всички нива – не само на масовия пазар, но също така и в сферата на сървърите и суперкомпютрите. Представянето на AMD в Computex 2019 започва безпощадно!

Radeon Navi – също 7 нанометра

По време на Computex 2019 компанията обяви нова архитектура за графичните си карти, носеща името RDNA. Първото поколение карти, изглежда, ще бъде базирано на хибрид между RDNA и GCN, но това не е потвърдено официално на този етап. Въпреки това Navi картите ще бъдат фокусирани върху гейминг още от първото поколение и се очаква оптимизациите в тази насока да продължат с всяко следващо. Първата карта ще носи името RX5700 и ще се конкурира с RTX 2070 – вижте повече тук.

PCI-E 4.0 и новият X570 чипсет

Таблица за съвместимост на процесорите със Zen ядра и AM4 дънните платки. Източник: AMD
Таблица за съвместимост на процесорите със Zen ядра и AM4 дънните платки. Източник: AMD

PCI-E 4.0 е вече на масовия пазар, благодарение на AMD! Новият им чипсет – X570 – ще бъде на пазара заедно с обявените процесори от 3000 серията. Предстоящото поколение дънни платки се характеризира с активно охлаждане върху чипсета и VRM дизайни с висок капацитет. Спекулира се, че охлаждането на чипсета е нужно заради PCI-E 4.0. възможностите, а VRM дизайнът е наложителен заради по-големия брой ядра. Вижте някои дънни платки от клипа долу.

AMD спази обещанието си и новите процесори ще бъдат съвместими и с по-стари модели дънни платки, използващи AM4 сокета. Разбира се, хубаво е да се отбележи, че е нереално да очаквате първият в света 12-ядрен процесор за масовия пазар да бъде съвместим с най-ниския клас дънни платки, използващи чипсет A320 например. Отвъд това някои модели ще имат нужда от ъпдейт на BIOS, преди да сработят с новите процесори. Освен 400 серията чипсетове, ъпдейтът ще бъде оставен в ръцете на производителите на различните модели, което е възможно допълнително да ограничи възможностите за ъпгрейд от страна на собствениците на дънни платки от ниския клас. Въпреки това към момента няма основателни причини да смятаме, че тези ограничения ще бъдат значителни.

Intel в догонваща позиция за първи път от десетилетие насам?

Вече известна със закъснелите си 10-нанометрови процесори, компанията се опита да поправи това впечатление и представи новото си поколение процесори с кодово име Ice Lake. Да, точно така – 10-нанометровите процесори на Intel са вече тук… долу-горе. Представените модели първо ще бъдат интегрирани в лаптопи и други преносими устройства. Все още нямаме информация кога ще видим 10-нанометрови процесори за масовия десктоп пазар. Intel представиха и 14 нови Xeon процесора, 11-о поколение вградени графични карти, Wi-Fi 6 и още. Вижте клипчето горе за повече подробности.

Важно е да отбележим, че общото усещане беше, че компанията просто не може да отговори на предизвикателството от страна на AMD към момента – не видяхме нито ново поколение процесори за десктопа, нито графични карти, нито нов чипсет. Също нещо важно, което липсваше, беше общата нажеженост на атмосферата – сякаш всички медии знаеха, че от Intel не могат да откликнат тази година… За феновете на синия отбор остава чакането – може би за идната? Говорейки за липса на вълнение по време на Computex 2019…

nVidia не показа нови видеокарти

Ако сте видели тийзъра на nVidia относно някакъв „SUPER“ продукт и сте чакали да разберете повече по време на Computex 2019, споделяме разочарованието ви. Нищо не бе представено в това отношение. Вероятно разкритието на мистерията ще се случи по време на E3 – когато очакваме и допълнителни новини около AMD Navi серията. Все пак видяхме и нови продукти на nVidia, като G-sync монитори и „мускулести“ лаптопи, фокусиращи производителност и мощност пред тегло или форм фактор.

Очакваме невероятни 3440x1440p монитори с G-Sync Ultimate, HDR поддръжка и високи честоти на опресняване. Бяха показани и първите 4К G-Sync 120Hz панели за лаптопи, първите в света 4К Mini-LED матрици и очакваме G-Sync Compatible продукти от абсолютно всички големи ОЕМ производители. И говорейки за големи производители…

Очакваме мощните Х570 дънни платки на 07.07.2019 г.

Някой да търси мощни, секси дънни платки с поддръжка на PCI-E 4.0? Имате да почакате малко повече от месец. През това време очакваме на пазара уникални дънни платки от всички производители – над 50 модела! Също така ултрабързи SSD-та със скорости на запис и четене от около 5GB/s и RAID0 със скорости от порядъка на 15GB/s в ITX фактора. Да не забравим и бъдещето на дънните платки – Asus Prime Utopia. Последното е прототипен модел на модуларна дънна платка с футуристичен външен вид и 7-инчов сензорен екран.

Компютърни кутии

Computex 2019 заблестя със забележителни модифицирани компютърни кутии – извити, с диспенсъри за бира и всякакви сложни форми. Докато миналата година видяхме изключително много и разнообразни модели с по-практична насоченост, тазгодишният Computex беше дом на уникална и забавна креативност. Това включва модуларни кутии, 3D-принтирани рамки за почти безкрайна персонализация и още!

Въпреки това можете да видите, че има някои интересни идеи и решения, които също ще бъдат на пазара съвсем скоро. Затворените предни панели, страничните панели от закалено стъкло и RGB-подсветките доминираха в Computex 2018, но това дойде със своите проблеми. При затворени предни панели и стъкло за страничните, някои кутии страдаха от проблеми с охлаждането, поради намаления входящ въздушен поток. В отговор на това много производители показаха варианти на миналогодишни модели с мрежести предни капаци или фини мрежи от по-екзотични материали. Видяхме и някои нови модели, които взимат тези проблеми предвид още от началото. Очакваме повечето да са на пазара в близките седмици. Говорейки за решения относно проблеми с температурите…

Охлаждане

Кой е казал, че не може да имате две помпи в един охладител?! Cooler Master показаха точно такъв модел с двойна помпа и четири камери по време на Computex 2019. Разбира се, по-мнителните от вас биха казали, че това е допълнителна точка на уязвимост, но на този етап продуктът все още го няма на пазара, така че не можем да знаем точно колко ще сработи. А говорейки за уязвимости…

От DeepCool показаха своята система, предотвратяваща течове. Постигнали са това чрез патентована технология за автоматично регулиране на налягането. Макар механизмът да е прост, същото не може да бъде казано за работата, която върши. При постоянни повишавания и понижавания в температурата, системата против течове реагира на промените в налягането, произтичащи от тези амплитуди. От компанията също потвърдиха, че системата е устойчива на високи температури и корозия, което има потенциал да увеличи живота ѝзначително.

А всичко останало?!

Да, няма как да отразим едно 3-дневно събитие, събрало в себе си всички големи производители на един път. В крайна сметка, дори присъстващите на самото събитие не успяват да обиколят абсолютно всички от изложението. Важното е, че тази година индустрията се променя и това стана ясно още от началото на Computex 2019. От откриването, през продуктите и вълнението около тях, до въпросите след всяка презентация – цялата преса говори за AMD. Това само по себе си е постижение, имайки предвид последното десетилетие на компанията, но не и тази година. 2019 г. е годината на AMD – буквално, заради юбилея ѝ, но и метафорично, заради искреното и свежо вълнение около предстоящите продукти на фирмата.

След всичко казано по-горе, вашият интерес беше ли предизвикан от новините около червения отбор? Бихте ли си купили нов хардуер от AMD? И изобщо какъв хардуер използвате в момента? Ще се радваме да разберем повече за вашите машини! Гласувайте в тази анкета в нашата Фейсбук група.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.