Windows Terminal – терминалът по подразбиране през 2022

Microsoft планира да направи своя Windows Terminal приложението по подразбиране за команден ред в Windows 11 през 2022 г. Към момента Win 11 поддържа настройването на Windows Terminal като приложение по подразбиране, но Windows Console Host все още е фабричният избор.

Windows Terminal завзема през 2022

Промяната и причините за нея бяха обявени в официален блог пост от Kayla Cinnamon, програмен мениджър на Windows Terminal. Основните предимства на емулатора са поддръжка на множество табове, теми и персонализация, както и… емоджита. Microsoft ще направят пробен тест в Insider кръговете по някое време догодина, но все още не е ясно точно кога можем да очакваме официалната промяна.

Първата проява на емулатора беше под формата на приложение с отворен код. Интересът към него беше голям още от тогава, поради поддръжката на Command Prompt, PowerShell, Windows Subsystem за Linux и други – всичко на едно място. Изглежда компанията вече има пълната увереност, че приложението им е готово за широката публика.

По-долу са описани и трите начина, по които в момента можете да използвате приложението на Microsoft като емулатор по подразбиране. Сега ще минем набързо през тях, ако не ви се чака до 2022 г.

Трите начина

Настройката по подразбиране може да бъде намерена на няколко места – в страницата с настройки (ако сте в режим на разработчик), в самия Terminal, при настройките за стартиране и в тези на Windows Console Host.

Next Prev
Настройки в режима за разработчици |
Настройки при стартиране в Terminal | Windows Terminal - екран при стартиране
Настройки на Windows Console Host |
Next Prev

Windows Terminal определено извървява дълъг път до сегашния успех. Вероятно и фактът, че приложението е създадено от компанията, която създава и едноименната операционна система също помага, но кой може да се сърди на добре развити решения, интегрирани още в ОС?

А вие какъв емулатор ползвате за своите командни нужди? Ще се радваме да споделите с нас в групата ни  – Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.