Internet Explorer

Internet Explorer на Microsoft се пенсионира след 27 години служба

Технологичната компания Microsoft спира поддръжката на най-стария си браузър Internet Explorer след 27 години работа. Създаден през 1995 г., браузърът за търсене се появи като добавка за Windows 95.

Версиите, които дойдоха след това, бяха достъпни безплатно. Известен като браузър за търсене, Internet Explorer отбеляза големия си скок през 2003 г., преди да започне да отпада и да стане най-малко любимият след навлизането на новите браузъри на пазара.

Според Microsoft, компанията ще прекрати основната поддръжка за остарялата търсачка на 15 юни 2022 г.

Заместител на Internet Explorer

„Не само, че Microsoft Edge е по-бързо, по-сигурно и по-модерно изживяване при сърфиране от Internet Explorer, но също така е в състояние да отговори на ключов проблем: съвместимост за по-стари, наследени уебсайтове и приложения“, се казва в изявление на компанията.

Microsoft Edge идва с вграден режим на Internet Explorer, така че потребителите да имат достъп до тези наследени, базирани на IE уебсайтове и приложения.

„Не можем да благодарим достатъчно на всички за подкрепата на Internet Explorer през годините. Много хора и организации по света разчитат на IE да ги подкрепя, докато се учат, развиват и водят бизнес онлайн“, добави Microsoft.

Новината, че Internet Explorer най-накрая пристигна в края му, остави потребителите с носталгия, които отидоха в Twitter, за да се сбогуват с търсачката.

Как това ще повлияе на потребителите?

Краят на поддръжката на 15 юни и нови данни показват как това може да повлияе на бизнеса по целия свят. Новите данни идват от фирмата Lansweeper, която установява, че 47% от устройствата с Windows 10 ще трябва да бъдат актуализирани до Microsoft Edge.

Важно е да се отбележи, че тези данни разглеждат одити на повече от 9 милиона устройства от 33 000 организации. Това също така не отчита използването на Internet Explorer, а по-скоро само версии на Windows 10, които все още имат IE и ще бъдат засегнати. Всъщност данните показват, че 79% от компютрите не работят с най-новата версия на Windows 10. 21% от сканираните компютри са имали Windows 10, версия 21H2, а 29,67% все още работят с Windows 10, версия 2004.

Отново обаче, само защото тези компютри работят с по-стари версии на Windows 10, това не означава, че не са инсталирани и използват Chrome или Edge.

Някои от вас може би са наясно с търпението, необходимо за отваряне на уеб страница или изтегляне на файл в Internet Explorer, чието пълно зареждане отнемаше векове. Скоро търсачката стана синоним на бавност. Както и да е, Internet Explorer със сигурност изигра огромна роля в живота на родените през 90-те.

Помните ли онези дни, когато имаше само Internet Explorer? Споделете с нас Вашите коментари и впечатления в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.