Бил Гейтс

БИЛграфията на създателя на Microsoft

Бил Гейтс разработва езика BASIC eдва 18-годишен, а на 20-годишна възраст основава компанията си

Ако ви попитат колко души са необходими на Бил Гейтс, за да смени електрическа крушка, сигурно вече знаете отговора – един, за да я държи, а целият свят ще се завърти около него, за да я закрепи, където е необходимо. Този анекдот (всъщност твърде близък до истината) е само малка част от умотворенията, които се разпространяват за Уилям (Бил) Гейтс (William (Bill) Gates), основател на Microsoft, председател на борда на директорите и главен архитект на програмния сектор на корпорацията, която, всички знаем, е водещ производител на програми за персонални компютри. От години Бил оглавява класациите на Forbes за най-богатите хора в Америка, а може би и в света, следван от съратника си по компания Пол Алън, трети в същия списък.

Бил Гейтс и Майкрософт

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. Израства в Сиатъл заедно с двете си сестри. Бащата Уилям Гейтс II е адвокат, а майката Мери е учителка и представител на благотворителната организация United Way International. Бъдещият основател на Microsoft започва обучението си в общинско начално училище, след това става възпитаник на частното Lakeside School, а програмира от тринадесетгодишен. През 1973 г. вече е първокурсник в Харвардския университет. Там Бил успява да разработи езика BASIC за първия в света миникомпютър MITS Altair.

bill gates-2
Ученическите години – кадри от фейсбук страницата на гения

В трети курс Гейтс изоставя обучението в Харвард и решава изцяло да се посвети на Microsoft, която основава през 1975 г. (когато е едва 20-годишен) заедно с Пол Алън (Paul Allen). Твърдо убедени, че персоналният компютър ще стане незаменим във всеки офис и във всеки дом (каква прозорливост!), те започват да разработват програми именно за този вид машини.

Далновидността на Бил става основен фактор за успеха на Microsoft и програмирането като цяло. Той играе важна роля във взимането на стратегически решения за фирмата и в техническата разработка на нови продукти.

Успеха си компанията дължи обаче най-вече на стремежа към опростяване на работата с компютъра.

 

Бестселърите

През 1995 г. Бил Гейтс написва книгата “Пътят към бъдещето” („The Road Ahead“), в която описва своите възгледи за това в какви направления трябва да се развива обществото в сферата на информационните технологии. Негови съавтори са Натан Мирволд (Nathan Myhrvold), вицепрезидент на Microsoft, и журналистът Питър Райнарсон (Peter Rinearson). В продължение на седем седмици книгата оглавява чартовете на бестселърите на New York Times. Издадена е в повече от двадесет страни, като само в Китай са продадени над 400 000 екземпляра.

През 1996 г. корпорацията Microsoft се преориентира към интернет технологиите и Гейтс внася значителни корекции в книгата си. Втората й редакция набляга на интерактивните мрежи и също става бестселър. Три години по-късно Бил Гейтс пише книгата „Бизнес със скоростта на мисълта“ (Business @ the Speed of Thought), също посветена на информационните технологии. Отново става бестселър. Може би ще ти е любопитно да узнаеш къде отиват парите от продажбите на тези произведения? Превеждат се в благотворителни фондове, чиято дейност обаче е насочена към използването на информационни технологии в учебните планове. Хитро, нали?

Освен Microsoft

Освен влечение към компютърните технологии, Гейтс има интерес и към биотехнологиите. Влиза в състава на управлението на компанията Icos Corporation, притежава акции и в Darwin Molecular, част от британската Chiroscience. Основава и корпорацията Corbis Corporation, която се занимава с разработване на най-големите източници на визуална информация в света – цифров архив на произведения на изкуството и фотографии на държавни и частни колекции. Гейтс е вложил средства и в компанията Teledesic, която работи по грандиозния проект по пускане на няколкостотин спътника в ниска околоземна орбита. Задачата им е да осигуряват световни двустранни телекомуникации.

В личен план

На 1 януари 1994 г. Бил Гейтс се жени за Мелинда Френч (Melinda French Gates), а две години по-късно от този брак се ражда дъщеря му Дженифър Катрин Гейтс (Jennifer Katharine Gates). През 1999 г. Бил се сдобива и със син – Роури Джон Гейтс (Rory John Gates). Заедно със съпругата си Бил основава благотворителен фонд и внася в него повече от $17 милиарда в полза на филантропични прояви в областта на здравеопазването и образованието. Бил подкрепя и библиотечното дело с проекта Gates Library Initiative, благодарение на който хора с ограничени доходи в САЩ и Канада могат да ползват персонални компютри и Интернет в обществените библиотеки.

Какво ли обича да прави един толкова богат човек в свободното си време, ако все пак разполага с такова? Чете изключително много, обича да играе голф и бридж. Ако искате да научите повече, можете да се отбиете в https://www.gatesnotes.com/.

bill gates
Така изглежда блогът на Бил Гейтс

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.