Злоупотребата с лични данни във Facebook е вече официалнo призната. Вижте как да спрете това

Скандалът за потребителските данни, включващ политическата консултантска фирма от Обединеното кралство Cambridge Analytica, очевидно беше само началото. Сега най-голямата социална мрежа отново е подложена на остри критики за практики, свързани с прекомерното събиране на информация. Марк Зукърбърг официално потвърди, че злоупотребата с лични данни във Facebook е възможна. Той призна, че екипът на компанията от години събира историята на телефонните обаждания и съобщения на потребителите.

Това обикновено се случва с хората, които притежават телефони с операционна система Android. От ръководството са категорични, че го правят с разрешението на потребителите, но нищо не е толкова просто.

Как да се предпазим?

Хората, които са позволили на Facebook да събира данни от мобилните им телефони, са се съгласили социалната мрежа да импортира телефонни контакти. Чрез тях могат да използват Messenger или Facebook Lite на телефони с Android. Компанията се защитава, обяснявайки, че „хората трябва изрично да се съгласят на това“ чрез съответната опция. За жалост обаче, това е първото съобщение, в което тази практика се разкрива толкова ясно за хората.

„Когато се регистрирате в Messenger или Facebook Lite чрез Android или влезете в Messenger през устройство с Android, получавате опцията за записване на вашите контакти, както и на историята на обажданията и текстовите съобщения“, се казва в изявление, разпространено от компанията през последните часове. „В Messenger можете да го включите, да изберете „научете повече“ или „не сега“. Във Facebook Lite, опциите са да го включите или да „пропуснете“. Ако изберете да включите тази функция, ще започнем да записваме непрекъснато тази информация.“

Новата поредица полемики се зароди в Twitter, когато потребителите започнаха да публикуват личните си записи, изтеглени от Facebook. Те показаха неопровержими доказателства, че компанията наистина е събирала солидна информация за тях. От социалната мрежа просто казаха, че хората могат просто деактивират достъпа до данни в настройките.  И твърдят, че спирането на функцията изтрива събираните досега данни.

Лични данни във Facebook – бурята предстои

Facebook посочи още в съобщението си, че информацията за потребителите „се съхранява сигурно и не продаваме тази информация на трети страни“. Въпреки това скандалът от миналата седмица с Cambridge Analytica ни напомни, че компанията всъщност е уязвима на манипулации от външни фирми, с които доброволно споделя информация.

Акциите на компанията спаднаха с повече от 14 % в рамките на малко повече от седмица, откакто се появи новината, че консултантската фирма неправомерно събирала данни чрез трета страна, на която Facebook е предоставила потребителски данни. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се извини публично, но спадът продължава. Хаштагът #DeleteFacebook набира скорост в социалните медии, а високопоставени потребители като Илън Мъск изтриват показно своите фирмени профили.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.