Някои функции на Messenger и Instagram в Европа не работят

Временно не са достъпни стикерите в Instagram и анкетите в Messenger. Какво се случва? Facebook уведомява потребителите си, че определени функции на Messenger и Instagram в Европа не работят.

Тази седмица във Facebook Messenger и в приложенията на Instagram се появи малко съобщение. То гласи, че за европейските потребители някои функции не са налични. Facebook посочват, че трябва да „спазват новите правила за услугите за съобщения в Европа“.

Facebook не очертава точно какви функции ще липсват, но компанията разкрива на страниците си за поддръжка, че анкетите в Messenger и Instagram понастоящем не са достъпни в Европа. Липсват стикерите в Instagram и персонализираните отговори в Messenger. Други липсващи функции могат да включват невъзможност за изпращане на някои файлове в Messenger, липсващи псевдоними. Може би отсъства възможност за споделяне на AR ефекти в DM в Instagram.

Защо функции на Messenger и Instagram в Европа не работят?

Facebook временно деактивира някои от тези функции, за да се съобрази с новите правила за използване на данни в ЕС. В момента тече внедряване на определени норми в националните законодателства на страните-членки. Тези норми са част от Директивата за поверителност и електронни комуникации от 2002 г. (Директива за поверителността на електронните права). Настоящата директива налага по-строги правила в страните-членки за използване на данни в комуникационните услуги.

Не е ясно кога Facebook ще възстанови липсващите функции за европейските потребители, но компанията обещава, че повечето ще се върнат „много скоро“.

Случаят е аналогичен с друга функция на Facebook. Facebook Dating пристигна в Европа година и половина след като бе пусната в САЩ. Тя трябваше да бъде активна и в България, но до този момент това не се е случило. По-късното активиране на функцията в Европа, Facebook обясниха по следния начин: Компаниите, които пускат подобни продукти, трябва да преминат през Оценка на въздействието върху обработката на данни (DPIA). Този мониторинг е свързан с Регламента за личните данни на ЕС – „GDPR“. Ирландският регулаторен орган за личните данни обвини Facebook, че е информирал регулаторите на ЕС твърде късно за плановете си да пусне функцията в ЕС. Така компанията е породила опасения относно спазването на поверителността на данните.

След приключилата проверка Facebook Dating би трябвало да работи в над 50 страни. Сред тях са Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Хърватия, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция, Словения, Словакия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Както споменахме по-горе, два месеца след стартирането на услугата в ЕС, в България тя все още не е активна.

Отново преди около два месеца, в съответствие с Регламента за личните данни в ЕС „DGPR“, British Airways трябваше да плати £20 млн. глоба заради хакерска атака от 2018 г. Тогава бяха откраднати лични данни и данни за разплащателни карти, като атаката засегна над 400 000 души.

Ако се интересувате от темата, заповядайте да я обсъдим в нашата група във Facebook Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg