живот на Марс

Илън Мъск: Нуждаем се от колонизация на Марс, за да се спасим при трета световна война

Човечеството трябва да мисли приоритетно за колонизация на Марс, така че видът ни да се съхрани в случай на трета световна война. Това заяви основателят на технологичните гиганти SpaceX и Tesla Илън Мъск при откриването на филмовия фестивал South by Southwest в Тексас.

„Важно е да имаме база на Марс. Червената планета е достатъчно далече от Земята и ни дава повече сигурност от Луната в случай на война“, добави предприемачът. Изявлението му идва само дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете си да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Припомняме, че между двамата политици от месеци се води словесна битка, които повишава страховете от разпалване на нов глобален конфликт.

Мъск добави:

„Ако има трета световна война, искаме да сме сигурни, че ще бъде запазено семето на човешката цивилизация някъде извън нашата планета. Така един ден ще го върнем обратно и ще възродим Земята.“

Поглед в бъдещето

Той припомни, че SpaceX работи върху превозно средство, което ще отведе хората за колонизация на Марс. Става дума за 100-метров кораб с кодово име BFR (Big Fucking Rocket). Но изграждането на колония ще изисква „огромни предприемачески ресурси“. Мъск категорично отрече хипотезата, че Марс ще бъде просто спасителен пояс за богатите хора.

„Дори няма толкова много хора, които да искат да отидат в началото“, сподели Мъск. Той каза обаче, че с времето колонията ще се увеличи, ще бъде гостоприемна и ще има страхотни барове. Очаква се BFR да излети за първи път през първата половина на 2019 г. Предприемачът заяви, че  неговите срокове са „исторически оптимистични“.

Роденият в Южна Африка бизнесмен разкри пред публиката и други любопитни факти. Като например това, че при стартирането на SpaceX и Tesla е дал на двете компании вероятност за успех от само 10%. „Не позволих на приятелите си да инвестират, защото не исках да загубят парите си“, каза той за SpaceX.

Той сподели също, че неведнъж мисълта за изкуствения интелект не му е давала спокойствие през нощта. По думите му, нерегулираният такъв би могъл да се окаже причината за потенциална трета световна война. И че сигурно е доста по-опасен от ядрените оръжия, което повишава необходимостта от регулираща структура.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.