Factcheck.bg

Factcheck.bg е новият партньор на Meta за проверка на факти в България

Meta обяви разширение на програмата си за проверка на факти в България чрез добавянето на нов партньор – Factcheck.bg. Тази българска платформа за проверка на факти е сертифицирана от Международната мрежа на проверителите на факти (International Fact-Checking Network) и ще оперира със собствен екип на български език. Техният принос ще бъде да преглеждат и оценяват точността на съдържанието в България, като допълват работата, която вече се извършва от агенция AFP (Агенция „Франс прес“).

С тази инициатива Meta продължава борбата си с разпространението на невярна информация. Като част от своите усилия, компанията сключва партньорства с независими проверители на факти от целия свят. Те извършват прегледи и оценяват точността на съдържанието, като Meta има най-голямата мрежа за проверяване на информация сред всички платформи. Когато проверителите отбелязват дадено съдържание като недостоверно, Meta намалява неговото разпространение, което помага да се предотврати разпространението на дезинформация.

Какво включва проверката?

Освен това, страници, групи и акаунти, които споделят дезинформационни материали, ще забележат спад в разпространението и ще бъдат лишени от възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. Това е вторият партньор на Meta в България след AFP, който ще проверява фактите. Днес Meta работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят и инвестира в различни начини да повиши усилията си в тази насока.

Екипът на Factcheck.bg

Екипът на Factcheck.bg е съставен през май 2021 г. от професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда. Целта на проекта е да проверява твърдения по теми от обществено значение с потенциал за социално влияние, като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм. Проектът се старае да помага и на журналисти да отсяват фактите от невярната информация в социалните мрежи, традиционните медии, публични изказвания на политици и държавници, както и други източници. Проверките в сайта имат за цел и да информират българските граждани, които се интересуват от новинарския поток и актуалните събития в страната и търсят отговори на въпроси от социално значение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.