Instagram

Instagram вече ще показва най-новите публикации в хронологичен ред

Ръководството на Instagram обяви, че тества бутона „Нови публикации“ в емисиите на потребителите. След като го натиснете, ще бъдете отведени в горната част на канала си в социалната мрежа. Там ще се появяват най-скорошните постове.

Новата функция има за цел да спре автоматичното излъчване на публикации, заради което потребителите губят мястото си в потока.

„С тези нови промени новинарският ви поток ще бъде освежен. Така вече няма да пропускате моментите, които ви интересуват“, пишат в блога си от фирмата, собственост на Facebook.

Недоволството нараства

Все още не е ясно дали измененията ще премахнат напълно повода за оплаквания от страна на потребителите. Става дума за въведения през 2016 година алгоритъм, заради който често е невъзможно да видите най-новите снимки и видеоклипове, които вашите приятели и семейство са публикували. За момента социалната мрежа просто сякаш изкривява времето.

Това усещане е особено изострено по време на големите празници, когато нюзфийдът ви може лесно да се наводни с коледни елхи няколко дни след 25 декември. Този алгоритъм пречи и на бизнеса, когато конкретни фирми опитват да рекламират промоции или събития, които изтичат във времето. По тази причина над 26 000 потребители на Instagram подписаха петицията в „Change.org„, в която настояха за връщане на хронологичния ред.

За разлика от Facebook и Twitter, Instagram не ви предлага хронология на събитията. Така всичко, което можете да направите, е да се притеснявате за това дали не изпускате ключови за вашите близки моменти. От гледна точка на компанията обаче, това има смисъл. Ако най-новите постове не ви излизат автоматично, това ще ви накара да се застоявате в социалната мрежа доста по-дълго време, преглеждайки профилите на приятелите си. И така, без да сте сигурни дали сте видели всичко важно.

Но Instagram също знае, че настоящата политика е разочаровала потребителите и ако не направи нещо, може да ги прогони. Неслучайно през 2016 година компанията представи функцията за истории, в която можете да публикувате видеоклипове и снимки, които изчезват след срок от 24 часа. Копирани от Snapchat, историите обикновено са много по-интимни и бързи от снимките и видеоклиповете, публикувани в профилите. Сега, използван от над 300 милиона души всеки ден, Instagram вероятно се надява, че историите в крайна сметка ще облекчат поне донякъде неудовлетвореността на потребителите. И все пак липсата на времева линия в информационния поток на социалната мрежа продължава да се усеща.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.