глоба

Google може да отнесе 11 милиарда долара глоба от ЕС

Google вероятно ще отнесе рекордна глоба от ЕС през следващите седмици. „Файненшъл таймс“ съобщава, че антитръстовото разследване на ЕС за Android завършва, а глобата се очаква да бъде обявена през юли. Европейската комисия разследва Android, след като конкурентите й се оплакаха, че Google злоупотребява с господстващо положение на пазара в софтуера за смартфони.

глоба

Разследването се ръководи от европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. Обвиненията са, че технологичният гигант ограничава достъпа до Google Play Store, освен ако производителите на телефони не включат Google търсачката и приложенията за Chrome – практика, която може да е нарушила антитръстовите правила на ЕС. Също така, че блокира производителите на телефони от създаването на устройства, които използват версии на Android, като част от споразумение за фрагментиране.

Глобата се очаква през следващия месец, но не е ясно колко ще бъде голяма. ЕС може да наложи санкция до 11 милиарда долара, което е 10% от годишния оборот на „Alphabet“ (компанията майка). Малко вероятно е да е толкова висока, но всичко над 2,7 милиарда долара ще бъде нов рекорд. Миналата година компанията беше глобена с рекордните 2,7 милиарда долара за нарушаване на антитръстовите закони. ЕК обвини Google в злоупотреба с позицията си на пазарен лидер като най-използвана търсачка, за да предоставя незаконно преимущество на своите търговски услуги.

Други глоби, наложени от ЕК

Предходната глоба не доведе до значителни промени в бизнеса на Google, но случаят с Android може да е много различен. Обвинението e, че търсачката e обвързанa с Android и Европейската комисия може да принуди компанията да промени тази практика. Google може да се изправи пред собствен Microsoft момент, с години мониторинг, за да гарантира, че компанията е в съответствие с промените, наложени от ЕС.

Microsoft имаха подобна борба с ЕС преди повече от 10 години. Обвиненията бяха, че обединява Windows Media Player с Windows, а ЕС ги принудиха да отделят апликацията, за да може конкурентите да получат справедливо предимство. Microsoft създаде специална версия на Windows за Европа без приложението, но следващото решение на ЕС наистина навреди на компанията. Microsoft също така беше обвинена в обединяване на браузъра си Internet Explorer с Windows. ЕС принуди фирмата да предостави на клиентите си избор на уеб браузър след оплаквания, че ги ограничава.

Ако ЕС принуди Google да направи подобни промени в Android, това ще бъде много по-голямо главоболие, отколкото рекордната глоба. Microsoft беше парализиран от надзора на ЕС и компанията трябваше да внимава при взимането на своите бизнес решения. Ще научим следващия месец, ако компанията се изправи пред подобни решения.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.