дигитални умения

Йорданка Фандъкова: Качественото модерно образование формира дигитални умения у учениците

„Секторът, който реално задържа най-много млади хора в София, е секторът на информационните технологии. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 хиляди души“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Образование 4.0”. По нейните думи, ключът за развитието и успеха на страната ни е в подготовката на образовани млади хора с високи дигитални умения.“

Тя посочи, че в 36 столични училища има 267 паралелки с профилирана подготовка по информационни технологии. В 73 училища още от първи клас децата изучават компютърно моделиране и дигитално изкуство.

Визия

Според Фандъкова качественото модерно образование означава формиране на дигитални умения у учениците. Само след няколко години огромен процент от професиите ще бъдат свързани с дигиталните умения. Затова е важно да се създава както добра технологична среда в училищата, така и да се подкрепя специализацията на учителите. Иновациите могат да спомогнат и за по-активната и добра комуникация между преподавателите, децата и родителите, от една страна, и от друга, бизнеса, предприемачите и науката, които създават иновации.

„Качественото образование е гаранция за успеха ни като държава. Не деля образованието на дигитално и не, а на качествено“, добави още столичният кмет. „Затова и в последните години Столичната община увеличи около 10 пъти инвестициите в образователна инфраструктура. Тя продължава да инвестира в нови и модерни училища и детски градини. Заедно със Столичната библиотека създаваме Лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, в която фокус са дигиталните технологии и предприемаческите умения“, каза също Фандъкова.

От няколко години към Столична библиотека работи център, насочен към повишаване на дигиталните умения на възрастните. 200 души са преминали успешно курсовете миналата година.

Лабораторията се създава по проект “Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора“.

И тази година София е домакин на фестивала Webit. Заедно с еврокомисаря Мария Габриел в София ще се проведе и Дигитална асамблея, в рамките на която се организира Балкански хакатон.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.