AutoSaw
сн.: Massachusetts Institute of Technology

Достъпно дърводелство с роботизираната система AutoSaw

Хиляди дърводелци годишно нараняват ръцете и пръстите си при своята работа, особено при рязане. Екип от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технически университет, САЩ, си поставя за цел да намали тези инциденти, като в същото време позволи на дърводелците да се съсредоточат върху други задачи. Така се стига до разработването на системата AutoSaw, с която дори неспециалисти могат да персонализират различни мебелни елементи, които да бъдат конструирани с помощта на роботи.

Използваният софтуер не е новост в дърводелството. Цифровото програмно управление /ЦПУ/ може да превръща чертежите в числа, които се предават за изпълнение на специално програмирани инструменти. Машините, използващи ЦПУ обаче са големи и неудобни, освен това ограничават клиента откъм избор на размери. Довършителните дейности, като рязане с бърза промяна на посоката или на зиг-заг, трябва да бъдат направени с други ръчни инструменти, които повишават риска от порязване.

Системата, която тестват в Масачузетския технически университет, позволява гъвкавост при проектирането на мебелите, за да паснат по най-добрия начин в помещения с ограничено пространство. Работещите с нея имат възможност да избират от готови шаблони на столове, бюра и друг вид мебели. Според учените от екипа, AutoSaw ще може да се ползва впоследствие и за по-мащабни проекти като палуби и веранди.

AutoSaw е базиран на известния робот Roomba, който картографира пространството. Системата работи с CAD системата OnShape и дава възможност за избор на размер, форма и стил на желаната мебел. Информацията се изпраща към роботи, които съдействат при процеса на изрязване на детайлите. За кандидат-дърводелците остава да сглобят готовите елементи по схема.

Екипът от учени съобщава, че изследователският им проект AutoSaw не застрашава дейността на професионалните дърводелци, а е насочен към демократизиране в производството на мебели по поръчка. Чрез тяхната технология поръчковите мебели ще станат по-достъпни откъм цена и по-безопасни за производство.

“Роботите вече са навлезли в масовото производство, но притежаващи изкуствен интелект, те вече могат да намерят приложение в  масовата персонализация на почти всичко, което се произвежда“,  заяви директорът на лабораторията и съавтор на разработката Даниела Рус.

Докладът за роботизираната система ще бъде представен през месец май на Международната конференция по роботика и автоматизация в Бризбън, Австралия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.