Вижте роботът, който ще ви разпитва на следващото интервю за работа (видео)

Следващият път, когато отидете на интервю за работа, този, когото трябва да впечатлите, може да не е човек. Доста вероятно е това да бъде робот.

От октомври шведската агенция за набиране на персонал TNG използва робот-глава, наречен Tengai, за провеждане на интервюта за работа вместо човек служител. Започвайки през май, устройството ще започне интервюирането на кандидати за реални работни места. Целта е премахване на пристрастията, които могат да се появят у хората при процеса по наемане.

Това всъщност е доста окуражаваща възможност. Тя би трябвало да премахне дискриминацията и да осигури безпристрастен и обективен подбор на нови кадри.

интервю за работа

Иновации

Tengai е дело на Furhat Robotics. Компанията е проектирала главата на робота да бъде поставена на масата на точното място, така че да се намира на нивото на очите на кандидатите за нова работа. След това той ще задава на човека серия от въпроси. И ще има глас и лице, създадени да имитират естествените човешки изрази.

За разлика от човека, който набира персонал – и който може да развие несъзнателни предубеждения за даден кандидат, основан на пол, етническа принадлежност или друго – Tengai ще задава всеки въпрос по същия ред и по същия начин.

След това той ще предоставя на служителя, отговарящ за набирането на персонал, препис от отговорите на кандидата. Така те ще могат да вземат по-адекватно решение, дали да продължат напред с този човек с второ интервю за работа.

В крайна сметка, Furhat Robotics се надява да програмира робота по такъв начин, че да взема самостоятелно решение за това кои кандидати трябва да преминат към следващия кръг. Вече има английска версия на робота в процес на разработка, с планове той да бъде пуснат в началото на 2020 година.

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.