Ще ти се обадя от… Луната. Спътникът ни скоро ще има собствена 4G мрежа

Научните издания обикновено са пълни с истории за нови открития на Марс, наблюдения на Юпитер и Сатурн и дори зашеметяващи откровения за далечни екзопланети, които човечеството вероятно няма шанс да посети. Но Луната все по-рядко получава същото внимание. Въпреки това интересът към тайните на нашия малък естествен спътник не стихва и новите мисии на Луната вече са в процес на разработка. Една особено интересна инициатива обаче може да осигури на небесното тяло собствена 4G мрежа.

Това може да се случи още следващата година и има много повече смисъл, отколкото си представяте.

Концепция

4G мрежа

Благодарение на партньорството между европейските компании Vodafone, Nokia и Audi, предстоящата лунна мисия ще включва двойка роувъри. Те са проектирани от Audi и ще разчитат на 4G мобилна мрежа, за да комуникират помежду си. Системата също така ще позволи поточно предаване на HD видео от повърхността на спътника, благодарение на връзката, която изпраща данните обратно на Земята. Не, това няма да позволи на астронавтите да се ровят в Snapchat. И все пак ще бъде първият тест за осъществимостта на наземните мобилни мрежи, инсталирани извън родната планета.

„Мрежовата експертиза на Vodafone ще бъде използвана за настройка на първата 4G мрежа на Луната, свързваща двата Audi lunar quattro роувъра към базовата станция“, обяснява Nokia в изявление. Nokia, чрез Nokia Bell Labs, ще създаде компактната мобилна мрежа.“

Тази мрежа ще улесни стрийминга с живи включвания, които ще бъдат предавани на нашата планета. Връзката между Луната и Земята очевидно няма да бъде много разнообразна. Тя ще е по-скоро пространствена, предназначена за пренос на данни на дълги разстояния.

Роберт Бьохме, главен изпълнителен директор и основател на PTScientists, заяви: „Това е ключова първа стъпка за устойчиво проучване на Слънчевата система. За да може човечеството да напусне люлката на Земята, трябва да развием инфраструктура извън нашата планета. С мисията на Луната, ние ще установим и тестваме първите елементи на специална комуникационна мрежа в Космоса.“

Заинтересованите компании изглежда са доволни от съвместния си проект, но използването на 4G мрежа на спътника всъщност има логически смисъл. Изпращането на стари аналогови радиосигнали изисква много повече енергия от 4G, така че цялата система трябва да бъде значително по-ефективна.

Очаква се следващата лунна мисия да бъде стартирана през 2019 от Кейп Канаверал с ракетата на Space X – Falcon 9. Тогава се навършват точно 50 години, откакто човек стъпи върху повърхността на небесното тяло. А ако технологиите се развиват все така успешно, един ден вероятно ще можете да четете Technology.bg от Луната.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.