Слушалките AlterEgo четат мислите ни и улесняват комуникацията с компютрите

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) представиха слушалките AlterEgo, които могат да идентифицират думите в ума ни. Те четат сигналите, които мозъкът изпраща по време на нашите „вътрешни разговори“.

Приспособлението улавя нервно-мускулните процеси, които се случват, когато хората възнамеряват да говорят. След това използва невронна мрежа за реконструкция на думата. Системата може да чете тези сигнали с 92% точност според учените и може да позволи на потребителите да контролират компютрите само с мисъл.

Удобства

Това може да означава край на необходимостта от гласовите команди към домашните асистенти като Google Assistant. Слушалката се носи на едно ухо с мундщук, който се простира около линията на челюстта, точно под устната. Комплектът съдържа чифт костнопроводни слушалки, които предават вибрации през костта до вътрешното ухо. Идеята е да се улесни потребителят да разговаря с устройствата около себе си.

Това решение обединява инфраструктурата на IBM Cloud заедно с VMware vSphere, vSAN и NSX, за да изгради нативна интегрирана система от виртуални изчислители и мрежови услуги. В публикуваното горе видео е демонстрирано, че потребителите на AlterEgo контролират интелигентна телевизия, питат Google за времето и изчисляват сметките за пазаруване в движение.

Според MIT един такъв експеримент позволява на потребителя да обсъди в ума си планираните движения, докато играе шахмат, и да получи стратегически съвети, генерирани от компютър.

Арнав Капур, водещ разработчик на слушалките, ги нарича „устройство за разширяване на информацията“. Той казва: „Идеята ни беше следната: можем ли да имаме вътрешна платформа за изчисляване, която улеснява комуникацията между човека и машината, и това да се чувства като вътрешно разширение на собственото ни познание?“.

Изследователите вярват, че слушалките AlterEgo могат да се използват за контролиране на устройства за интернет, приложенията за виртуална и разширена реалност, поръчване на кола от Uber или инструмент за записване на предстояща среща в личния календар.

Тад Старнер, професор в College of Computing в Джорджия Тайк, вярва, че технологията има потенциал и при промишлените комуникации. Тя може да помогне на работниците в шумна среда като летища или военни заводи. Изобретението може също да е полезно при идентифициране на симптомите на депресия. А скоро, надяват се учените, да даде възможност на машините да действат „по-човешки“.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.