Новият робот Sparrow на Amazon може да се справи с повечето артикули

Новият робот Sparrow на Amazon може да промени баланса между хората и машините в складовете на компанията, използвайки алгоритми за машинно обучение и персонализиран захват.

Amazon изгради империя за електронна търговия, като автоматизира голяма част от работата, необходима за придвижване на стоки и опаковане на поръчки в своите складове. Все още има много работа за хората в тези огромни съоръжения, защото някои задачи са твърде сложни, за да могат роботите да ги изпълняват надеждно, но нов робот, наречен Sparrow, може да промени баланса, който Amazon постига между хора и машини.

Какво може да прави Sparrow?

Новият робот Sparrow на Amazon е предназначен да избира артикули, натрупани в рафтове или кошове, така че да могат да бъдат опаковани в поръчки за изпращане до клиентите. Това е една от най-трудните задачи в складовата роботика, защото има толкова много различни обекти, всеки с различни форми и текстури, които могат да бъдат натрупани случайно. Sparrow поема това предизвикателство, като използва машинно обучение и камери, за да идентифицира предмети, натрупани в кош, и да планира как да грабне точно определен с помощта на персонализиран захват с няколко смукателни тръби. Amazon демонстрира Sparrow за първи път миналата седмица в завода за роботика на компанията в Масачузетс.

робот Sparrow на Amazon

В момента Amazon тества Sparrow в съоръжение в Тексас, където роботът вече сортира продукти за поръчки на клиенти. Компанията казва, че Sparrow може да се справи с 65 процента от повече от 100 милиона артикула в нейния инвентар. Tye Brady, главен технолог в Amazon Robotics, казва, че обхватът е най-впечатляващото нещо за робота. „Никой няма инвентара, който има Amazon“, казва той. Новият робот Sparrow на Amazon може да хваща повечето пакети, но все още се бори с разхлабени или сложни опаковки.

Ролята на роботите в търговията

Създаването на машини, способни да избират широк набор от индивидуални обекти с точност и скорост, близки до човешките, може да трансформира икономиката на електронната търговия. Редица компании за роботика, включително Berkshire Grey, Righthand Robotics и Locus Robotics, вече продават системи, способни да събират обекти в складове.

Startup Covariant се специализира в това да накара роботите да се научат как да боравят с предмети, които не са виждали преди по време на работа. Но съпоставянето на способността на хората да боравят с всеки обект надеждно и при висока скорост остава недостъпно за роботите. Човек обикновено може да избере около 100 артикула на час в склад. Брейди отказа да каже колко бързо новият робот Sparrow на Amazon може да избира предмети, като каза, че роботът „се учи през цялото време“.

робот Sparrow на Amazon

Автоматизирането на повече работа в складовете естествено води до мисли за призрака на роботите, които изместват хората. Досега връзката между роботиката и човешките работници на работните места беше по-сложна. Например Amazon увеличи работната си сила, въпреки че внедри повече автоматизация, докато бизнесът ѝ продължава да расте. Компанията изглежда чувствителна към схващането, че роботите могат да поставят в неравностойно положение хората.

На събитието миналата седмица компанията обърна внимание на служители, които са преминали от ниско ниво на работа към по-напреднали. Вътрешните данни, получени от Reveal обаче, предполагат, че работниците на Amazon в по-автоматизирани съоръжения страдат повече от наранявания, тъй като темпото на работа е по-бързо. Компанията твърди, че роботиката и други технологии правят нейните съоръжения по-безопасни.

Роботите ще заместят ли хората?

На въпрос относно смяната на работниците, Брейди каза, че ролята на роботите е погрешно разбрана. „Не гледам на това като на заместване на хора“, каза той. „Хора и машини работят заедно – не хора срещу машини – и ако мога да позволя на хората да се съсредоточат върху задачи от по-високо ниво, това е победата.“

През последните години роботите станаха значително по-способни, въпреки че може да е трудно да се разграничи рекламата от реалността. Докато Илон Мъск и други демонстрират футуристични хуманоидни роботи, Amazon тихомълком се зае с автоматизирането на голяма част от своите операции. Компанията за електронна търговия казва, че сега произвежда повече индустриални роботи годишно от която и да е компания в света.

Какво ново в областта на роботиката?

Използването на промишлени роботи расте стабилно. През октомври Международната федерация по роботика съобщи, че компаниите по света са инсталирали 517 385 нови робота през 2021 г., което е 31% увеличение на годишна база и нов рекорд за индустрията. Много от тези нови машини са или мобилни роботи, които обикалят фабрики и складове, превозвайки стоки, или примери за сравнително новата концепция за „колаборативни“ роботи, които са проектирани да бъдат безопасни за работа заедно с хората. Тази година Amazon представи собствен колаборативен робот, наречен Proteus, който пренася рафтове, натрупани с продукти, около склад, като избягва човешките работници.

На събитието Amazon също демонстрира нов дрон за доставка, наречен MK30, който е способен да носи товари до 5 паунда (малко повече от 2 кг). Amazon тества доставка с дрон в Локфорд, Калифорния и Колидж Стейшън, Тексас, и казва, че новият, по-ефективен дрон ще влезе в експлоатация през 2024 г. Компанията също така показа ново електрическо превозно средство за доставка, направено от Rivian, което включва персонализирани системи за безопасност за предупреждение за сблъсък и автоматично спиране, както и система, наречена Fleet Edge, която събира кадри от улица и GPS данни за подобряване на маршрута за доставка.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.