Роботът Бакстър

Робот, който да контролираме с мисълта си!

Изследователи от Лабораторията за Компютърни науки и Изкуствен Интелект (CSAIL) са създали робот, който може да бъде контролиран с мозъчни вълни. Така той ще може да промени действията или да поправи грешките си почти мигновено, стига да бъде наблюдаван от човек, докато ги извършва.

С използването на нови алгоритми, които следят мозъчната активност за специфични сигнали, новата технологията може да проправи пътя за бъдеще, в което хората могат да управляват роботи почти без усилие.

В момента съществуват и други разработки за контрол на роботи с мисъл, но в този случай създателите ни обещават нещо различно. Ако сега потребителите все още са задължени да се обучават да мислят по специфичен начин, за да накарат машини да правят необходимите действия, то новата технология ще използва мозъчните сигнали генерирани при забелязване на грешка за тази цел. Причината? Те не изискват сериозна концентрация. Именно тук се крие новаторството на тази система, която изследователите наричат „error related potential“.

С други думи, единственото, което трябва да направим, за да управляваме своя робот е да одобряваме или не неговите действия, докато той ги извършва. За да стане това обаче, е нужно да се използва електроенцефалограф, който да наблюдава мозъчната ни активност.

Експеримент с робота Бакстър

В публикуван видео експеримент от CSAIL може да се види как роботът, наречен със симпатичното име Бакстър, извършва една елементарна операция по сортиране на обекти като нарежда спрейове и макари с тел в различни кутии. Използвайки алгоритъм, той е в състояние да улови мозъчните сигнали в рамките на 10 до 30 милисекунди! Това означава, че Бакстър е в състояние да поправи своята грешка почти мигновено.

Ето как изглежда и самият експеримент:

Тестовете на новия робот продължават и в момента, резултатите от тях ще бъдат представени на Международната конференция по роботика и автоматизация в Сингапур през май тази година.

И накрая ето какво споделя директорът на лабораторията Даниела Рус: „Представете си, че сте в състояние да кажете на робот да направи нещо без да е необходимо да напишете определена команда, да натиснете бутон или дори да кажете нещо! Целенасочен подход като този ще подобри нашите способности да контролираме бъдещите роботи, автономните автомобили и други технологии, които тепърва предстои да разработим.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.