В Барселона представиха домашен робот на цената на лаптоп

Компанията Temi представи, на провелия се преди дни в Барселона Световен мобилен конгрес MWC 2018, своя едноименен домашен робот, чиято цел е да се превърне в хъб за домашна комуникация и развлечение и дори да замести смартфона. Името на робота е същото като това на компанията – Temi.

Лицето на Temi представлява 10-инчов quad HD дисплей, закачен към тяло, леко наподобяващо това на домашна прахосмукачка. Въпреки това роботчето изглежда симпатично, а едно от предимствата му е, че може да пренася малки по размер предмети. Тези предмети могат да бъдат малки ястия, напитки, телефон, тефтер – не си представяйте стандартни чинии и купи. За съжаление, целта на машинката не е да отмени домакинската работа изцяло. Роботчето предлага също опция за безжично зареждане на нашите устройства.

Единственото, което трябва да предвидим, са праговете и стълбите, тъй като те са непреодолими за прахо… ъъ Temi. На равен терен Temi е достатъчно устойчив, така че няма нужда да се притесняваме, ако имаме деца и домашни любимци вкъщи. В началото роботът е бил предвиден за нещо като подвижен бастун – опора за възрастни и трудно подвижни хора.

Още по-любопитно е обаче, че симпатичната, управлявана с гласови команди машинка, ще се предлага на цена от около 1 500 щатски долара, или колкото един нов лаптоп от среден клас. Което на практика ще направи интелигентните роботи много по-достъпни за домакинствата.

Както се убеди кореспондентът на Technology.bg на мобилния конгрес в Барселона MWC 2018, Temi може да комуникира посредством гласово разпознаване, да разпознава различни помещения от дома, както и да управлява всички IoT устройства в него. Той може да функционира и като конферентна връзка, инициирайки видео разговори с отдалечени устройства.

На гореспоменатия тъчскрийн дисплей, Temi може да извежда актуални новини, информация за времето или друго съдържание, по искане на своя собственик. В добавка роботът има удобна поставка, на която можем да оставим смартфона или таблета си и която играе също ролята на безжично зарядно устройство. Към този момент Temi може да възпроизвежда видео единствено от YouTube, но това бързо ще се промени и потенциално ще можем да гледаме услуги като Netflix и HBO GO съвсем скоро. Свързаността към интернет предвижда 4G LTE опция, в случай че имаме проблем с домашния рутер.

За съжаление, на този етап Temi няма да се предлага в Европа, а плановете на неговите създатели са първоначално роботът да бъде разпространен на пазарите в САЩ и Китай. А ние отсега започваме да се ослушваме как можем да внесем някоя бройка за тест. 🙂

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)