Да защитим телефона от malware

Да защитим телефона от malware

Зловредният код (malicious software) е с нас от зората на Интернет. Голяма част от хората го свързват пряко с компютрите, но malware има и сред мобилните устройства. В последните години те се превърнаха от мобилни телефони в мултифункционални мобилни джаджи. Зловредният код сред тях се разпространява изключително бързо чрез помощта на безплатни приложения. Някои от тях уж правят вашето устройство по-безопасно и по-бързо. Вместо това се оказвате с криптиран телефон, откраднати пароли, лични данни и още неприятни проблеми. Никога не е късно да защитим телефона от malware.

Какво всъщност е malware?

Malware (съкратено от malicious software) е зловреден (среща се и като злонамерен) код и/или софтуер. Направен е с цел да наруши функционалността на устройствата и/или да открадне данните записани на тях. В последните години има бум на зловредния софтуер за мобилни устройства. Има различни типове malware и част от тях са Ви познати: вируси, червеи, троянци и т.н. Разпространяват се като безплатни приложения. Google полага сериозни усилия да ги премахва от Google Play Store. Въпреки това милиони мобилни устройства са заразени с malware заради свалени приложения без потребителите им дори да подозират това. Ако искате да защитите компютъра си от malware, можете да видите този материал.

Как да разберем дали устройството ни е заразено?

Добре направените зловредни приложения са почти неоткриваеми. За щастие на потребителите, дори и най-добре прикритите остават следи, по които могат да бъдат разпознати. Най-честите признаци, че вашето устройство е заразено с malware са:

 • Виждате реклами постоянно, независимо какво приложение използвате.
 • Когато инсталирате приложение, то незабавно изчезва и не може да бъде намерено дори в менюто.
 • Батерията Ви изведнъж започне да се изчерпва за часове.
 • Производителността на устройството Ви се влошава прогресивно в рамките на месец.
 • Намирате приложения, които са Ви непознати и не помните да сте инсталирали.
 • Не можете да достъпите определени файлове от външни източници като SD карти.

Ако някои от горните признаци са Ви познати, проверете дали устройството Ви не е заразено със злонамерен софтуер.

Какви злини могат да причинят зловредните приложения?

Злонамереният софтуер може да причини различни проблеми на Вас и вашето устройство, ето и най-популярните от тях:

 • Постоянни реклами – дразнещо, но сравнително безопасно.
 • Влошаване на производителността – може да Ви накара да смените устройството си, но това е временно решение.
 • Бързо изчерпване на батерията – отново, най-вероятно ще Ви накара да смените устройството си.
 • Невъзможност да бъдат достъпени файлове от външни източници като SD карта – може да доведе до загуба на важни данни.
 • Кражба на лични данни, пароли, контакти и кореспонденция – изключително опасно.

Как да защитим телефона от malware?

Независимо дали вече сте заразени със злонамерени приложения или искате да се защитите има няколко стъпки, които може да предприемете:

 • На първо място, прегледайте мобилното си устройство за непознати и неизползвани приложения и ги премахнете.
 • Прегледайте внимателно какви права (permissions) сте дали на приложенията. Ако игра има разрешение да извършва обаждания или да изпраща sms-и, това е ясен сигнал, че има нещо нередно.
 • Не сваляйте приложения от други източници и не инсталирайте приложения от SD карти. Те не са минали проверката на Google или Apple, въпреки че последното не е гаранция за липсата на malware.
 • Проверете дали имате последната версия на Android или iOS за вашето устройство. Дори да не поддържа най-новата версия е вероятно да има security updates.
 • Проверете дали имате последната версия на приложенията на вашето устройство. Понякога злонамерения софтуер използва пропуски в защитата на други приложения.

В Google Play Store и Apple App Store има много приложения, които твърдят че Ви защитават от malware, но не сваляйте първото, което видите. Най-добре е да заложите на някои от популярните приложения като Malwarebytes Security, Bitdefender Mobile Security, Kaspersky Antivirus или Avast Antivirus. Не се доверявайте на софтуерен разработчик, чието име не Ви е познато.

След като направите пълно сканиране на устройството и външните източници като SD карта, премахнете открития зловреден софтуер, ако има такъв. Част от приложенията, които Ви защитават от malware влошават производителността на устройствата. В този случай след като приключите с проверката и почистването на устройството, може да премахнете приложението. Проверявайте периодично устройството си за нова версия на същото или друго подобно приложение за да сте сигурни, че сте защитени от malware.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.