Siri

Siri вече няма да бъде с женски глас по подразбиране

Според TechCrunch, с последната бета версия на iOS 14.5, Apple добавя два нови гласа към асистента Siri. Още една промяна е, че Siri вече няма да бъде с женски глас по подразбиране. Така потребителите на iPhone и iPad ще избират гласа ѝ по време на първоначалната конфигурация на устройството.

Досега гласовият асистент по подразбиране, в България и повечето държави по света, беше с женски глас. Потребителите имат възможността за избор на друг глас и акцент от настройките.

Избор на глас на Siri

Промяната в iOS 14.5 прави Siri първия асистент, който дава безпристрастен избор на всеки потребител още в началото.

„Радваме се да представим два нови гласа на Siri за англоговорящи и опцията за потребителите на Siri да избират гласа, който искат, когато настройват устройството си“, се казва в изявление на Apple. „Това е продължение на дългогодишния ангажимент на Apple за разнообразие и приобщаване, както и продукти и услуги, които са създадени да отразяват по-добре разнообразието на света, в който живеем.“

В последната бета се актуализират и гласовете в Ирландия, Италия и Русия за да използват Neural Text-to-Speech* технология. Така общият брой гласове използващи технологията стават 38. Към момента Siri обслужва 25 милиарда заявки на месец. Използва се на над 500 милиона устройства и поддържа 21 езика в 36 държави.

Изглежда много вероятно тези два нови гласа да са само първото разширение в избора на гласове на Siri. По-голямото разнообразие в гласа, тона и регионалния диалект може да бъде само положително развитие за това, колко приобщаващи са интелигентните устройства. През последните няколко години, най-накрая започнахме да наблюдаваме някакво раздвижване от Amazon, Google и Apple към агресивно коригиране на ситуации, при които асистентите разкриват пристрастия в отговорите си на запитвания, които използват отрицателна или обидна реч. Подобренията там, както и в запитванията по теми за социалната справедливост и цялостните подобрения на достъпността са ключови, тъй като продължаваме да наблюдаваме експлозия при гласовите интерфейси. Тези избори имат значение, особено когато се отнасят за стотици милиони хора.

А Вие ползвате ли Siri в ежедневието? Какъв глас и акцент предпочитате? Очакваме Вашите коментари във Фейсбук!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Йонков

Технологичен ентусиаст.