търсачка на Firefox

Mozilla и Google подновиха споразумението за търсачка на Firefox

Казано накратко – Google остава основната търсачка на Firefox браузърът по подразбиранеMozilla и Google удължиха своето споразумение, по силата на което Firefox ще поддържа по подразбиране търсачката Google в браузъра поне до 2023 г., съобщи ZDNet. Компаниите не са обявили официално сделката, която според ZDNet ще достигне между 400 и 450 милиона долара годишно, но се очаква да я обявят по-късно тази есен. Настоящото споразумение трябваше да изтече в края на 2020 г.

Пренареждане на приоритети в Mozilla

Този ход идва на фона на току-що обявения от Mozilla план да съкрати 250 служители. Броят им представлява около една четвърт от работната сила на компанията. Изпълнителният директор на Mozilla Michelle Baker пише в публикация в блога, че пандемията от коронавирус

„е повлияла значително на нашите приходи“.

В същата публикация Baker пише, че компанията ще се съсредоточи върху изграждането на нови продукти,

„които хората обичат и искат да използват“.

Тя обновява фокуса си върху общността и идентифицира нови потоци от приходи. Припомняме, че Mozilla уволни други близо 70 души през януари.

По-голямата част от приходите на Mozilla идват от компании за търсачки като Google – Yandex в Русия и Baidu в Китай. Те плащат за това тяхната търсачка да бъде опция по подразбиране във Firefox. През последното десетилетие дялът на Firefox на пазара на браузъри намалява. За тези 10 години няколко по-големи продукта на компанията, сред които Firefox Phone и Firefox OS, така и не се реализираха. На свой ред Yandex Phone вече излезе на пазара и зарадва руските потребители.

Firefox VPN

Малко преди да поднови договора с Google за търсачка на Firefox, компанията обяви намерението си да пусне собствен VPN. Клиентът за анонимно сърфиране ще се свързва с 279 града в 31 държави. Браузърът обещава никакви данни на потребителите да не се анализират или запазват. Firefox ще пуснат новия си продукт към края на годината, след като външна компания направи всички необходими тестове на надеждността на VPN-a. Очаква се цената му да бъде около $5 на месец.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg