WiFi мрежи

Бъг в iOS блокира Wi-Fi – Не се свързвайте с Wi-Fi мрежи с тези символи

Нов бъг в iOS блокира Wi-Fi свързаността напълно и може да принуди потребителите да опитат наистина сложни опции за възстановяването ѝ. Грешките както в iOS, така и в Android са напълно нормални, но винаги има категории на сериозност и най-новата грешка в iOS може да се счита за съществена.

Тези бъгове възникват при свързване към мрежи със странни имена, като „%p%s%s%s%s%n“. Ако се свържем с такава мрежа, Wi-Fi на iPhone бива деактивиран и не ни позволява да се свързваме с други мрежи. Wi-Fi функционалността на устройството се изключва. Необходимо е да се нулират мрежовите настройки, за да се разреши ситуацията, но и това не винаги сработва безотказно.

Carl Schou (специалист по сигурност) установи, че символът за процент (%) в имената на някои Wi-Fi мрежи може да деактивира Wi-Fi на iPhone и други iOS устройства. Според неговия пост в Twitter,  ако iPhone попадне в обхвата на мрежа с име например %secretclub%power, устройството не може да използва Wi-Fi или други свързани функции.

(полезно: Вижте 9 съвета за ползване на публични Wi-Fi мрежи)

Дори и след нулиране на мрежовите настройки, грешката може да продължи да изобразява Wi-Fi на устройството като неизползваем.

Преди няколко седмици Schou и неговата организация с нестопанска цел Secret Club, преработваща софтуер за изследователски цели, установиха, че ако iPhone се свърже с мрежа с SSiD име „%p%s%s%s%s%n“, това би причинило бъг в мрежовия модул на iOS. Операционната система пък на свой ред би деактивирала Wi-Fi мрежата му, а функции като AirDrop ще станат неизползваеми.

Schou очевидно се мъчи да намери изход от проблема и да си върне Wi-Fi функционалността. Той казва, че е рестартирал мрежовите настройки няколко пъти. След това принудително е рестартирал своя iPhone и дори се е свързал с екипа за защита на устройствата на Apple. В крайна сметка изследователят получи помощ от Twitter, където го посъветваха да редактира ръчно резервно копие на iPhone, за да премахне злонамерени записи от известните мрежови plist файлове.

9to5 Mac предложи възможно обяснение за странния бъг:

Символът „%“ се използва често в програмните езици за форматиране на променливи в изходен низ. В C спецификатора „%n“ означава да запишете броя на символите, записани в низа на формата, в променлива, предадена на функцията за форматиране на низове. Подсистемата Wi-Fi вероятно предава името на Wi-Fi мрежата (SSID) несинизирана към някаква вътрешна библиотека, която извършва форматиране на низове. Това от своя страна причинява произволно преписване на памет и препълване на буфера. Това ще доведе до повреда на паметта и устройството за наблюдение на iOS ще спре процеса, като по този начин ефективно деактивира Wi-Fi за потребителя.

Потребителите се съветват да се пазят от всяка WiFi мрежа със същото име и да бъдат внимателни с Wi-Fi мрежи, които имат знак за процент в себе си. Очаква се грешката да бъде отстранена в бъдещата актуализация на iOS.

Ако обаче потребител на iPhone или iPad стане жертва на такъв проблем, има решение. Въпросният бъг не засяга хардуера на устройството. Следователно потребителят може да нулира мрежовите настройки, за да отстрани проблема. Ако вие изпитате подобен проблем с Вашето устройство, споделете с нас в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.