iOS 14: най-голямата промяна в iOS от 7 години насам

Преди 7 години Apple направи драстична промяна в iOS по отношение на дизайн и функционалност. Промените бяха из цялата система, от цветовете и иконите, до начина за ползване на мултитаскинга и взаимодействането с приложенията. А сега сме на границата на следваща такава промяна с излизането на iOS 14.

Стилови промени в iOS 14
Промяна от iOS 6 към iOS 7

iOS 14 – Уиджети, библиотека с приложения и скриване на екрани

За първи път в iOS имаме възможността да скриваме екрани с приложенията, които ползваме по-рядко, да добавяме уиджети, показващи информация от приложението, без нужда то да бъде отваряно. Появява се и библиотека с всички приложения, където можем да намерим всички инсталирани приложения, без те да задръстват екраните ни.

По-добри известия

Още една съществена промяна е компактната форма за известяване за обаждане или за извикване на Сири. Тази промяна позволява да продължим да използваме без прекъсване приложението, в което сме в момента.

iMessage

Още една голяма промяна има в приложението iMessage. Добавя се възможност за закачване на важните разговори за да се показват винаги в началото. Още една полезна функция са споменаванията с @. По този начин, в групов разговор, споменатия човек получава специално известие и знае, че има съобщение за него.

По-голяма сигурност и яснота относно използваните данни от приложенията

Това подобрение ще зарадва много хора, които изпитваха притеснение по отношение на споделянето на локацията си или имаха съмнения, че някои приложения ги подслушват или ползват камерата без разрешение.

От една страна, всяко приложение ще разполага със страница, на която ясно са изписани всички данни, до които то има достъп. Разработчиците имат възможност да добавят пояснения, които да обясняват нуждата на приложението до съответните данни, било то име, контакти, локация, жироскоп, Bluetooth, и т.н. От друга, ще има индикатори, които подсказват кога микрофона или камерата се използват и ще може да се види кое приложение ги ползва.

Всички тези подобрения са изключително важни предвид немалкото скандали, разразили се през последната година с неправомерен достъп до данни, които не са необходими на дадено приложение или сайт за да работят.

Поверителност в iOS 14
Поверителност в iOS 14. Източник: Apple

И още

Има още много подобрения и новости, някои от които са достъпни в ограничен брой страни. Някои от по-интересните са:

  • За първи път се въвежда възможността за правене на снимки в размер 16х9 в приложението за камерата. (само за iPhone X и по-нови)
  • Навигация за велосипедисти – ще става достъпно поетапно в градове, където се въвеждат велоалеите в картите.
  • Превод в реално време между 11 езика – позволява провеждането на разговор, като всеки участник говори на собствения си език.
  • Сири може да търси отговори в интернет, вместо да показва само линкове към страниците с информацията. Също така вече може да изпраща аудио съобщения – нещо, което в България ще позволи да заобиколим факта, че не може да се диктува на български.
  • Приложението Home получава доста подобрения, едно от тях е автоматизация на задачи в зависимост дали излизаме, прибираме се, ставаме или лягаме да спим.
  • AirPods (2 и Pro), както и по-новите Beats автоматично се свързват с устройството, което ползваме в момента. Например, гледаме филм на iPad, някой ни звъни и приемаме разговора, слушалките се включват към iPhone, като затворим преминават обратно към iPad и продължаваме да гледаме филма. AirPods Pro получават функцията Spatial audio, която следи позицията на главата ни спрямо устройството, на което гледаме филм и измества аудиото за да изглежда, че винаги идва от екрана.
  • Приложението Health добавя възможност за следене на съня и за добавяне на още здравни данни и симптоми.
  • Доста е наблегнато и на функциите за достъпност. iPhone вече ще може да разпознава аларми, звън на телефон или на звънец и да показва известие. Една много интересна функция е двойно и тройно тупване на гърба на телефона, което води до изпълняване на предефинирана функция – пускане на приложение, отваряне на Сири, позвъняване и т.н.
  • FaceTime получава функция за „директен поглед“ като софтуера измества погледа на участниците за да изглежда, че гледат един в друг, а не камерата.

Изводи

Спокойно можем да кажем, че с библиотеката за приложения, уиджетите и по-компактните известия и интерфейс за Сири, Apple просто са докарали iOS на нивото на вече показаното от новия Андроид. Независимо от това, за пореден път изглежда, че изпълнението на Apple е по-елегантното. Специално, като знаем какъв миш-маш от дизайн и функционалност са уиджетите в Андроид. И все пак, тепърва ще разберем какви решения ще предоставят разработчиците на приложения за iOS.

Впечатляващ е фактът, че iOS 14 ще е достъпен за всички устройства от 5-годишните iPhone 6S / 6S Plus и първата генерация iPhone SE насам, макар по-старите модели да не получат пълната функционалност, поради липсващ хардуер или ограничена производителност.

Като цяло iOS 14 изглежда една солидна актуализация и ако се съди по обратната връзка от бета версиите, много по-качествена операционна система от iOS 13.

Научете и за новите устройства, които Apple представи на събитието Time Flies.

А Вие какво мислите? Ще актуализирате ли или ще чакате да излезе версия 14.2 заедно с новите iPhone-и? Споделете Вашите впечатления в Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Йонков

Технологичен ентусиаст.