Facetime с повече функции основна снимка
Източник: Apple

FaceTime с повече функции в iOS 15

С последната актуализация на iOS 15 FaceTime получава нови функции като споделяне на екрана, планиране на разговори, размиване на фона. Новите функции са налични в публичната бета версия на iOS 15.

По време на WWDC през юни Apple обяви, че FaceTime се преобразява. Приложението за видеочат на технологичния гигант може да се използва на устройства с Android или Windows. Включва възможността да хоства виртуални срещи, да планира предварително обаждания и други с новия си софтуер. Актуализациите пристигат с iOS 15.

Можете да изтеглите публичната бета версия сега. Но може първо да направите бек-ъп на своя iPhone и да имате предвид, че софтуерът може да не работи 100% от времето. Винаги можете да изчакате финалната версия да се появи през есента, за да изпробвате актуализираните функции на FaceTime, ако решите, че бета версията не е най-добрата за вас.

Facetime с повече функции
Източник: Apple

С тези ключови актуализации на FaceTime изглежда, че Apple не иска Zoom да вземе целия успех. Някои от функциите наистина оприличават FaceTime на Zoom. Други функции – като SharePlay – са нови и могат да предложат чудесни нови начини за виртуални срещи с приятели.

Ето всички нови функции:

Генериране на линк за покана

Вместо да се обаждате на друг потребител на FaceTime през приложението, точно както бихте направили телефонно обаждане, сега можете да генерирате връзка за покана, която да изпратите на вашите приятели, семейство или колеги. Това ви позволява да поставяте тези връзки в календари и да ги планирате за по-късно, вместо да се налага да настройвате обаждането, когато срещата започне.

FaceTime с Android и Windows

По-рано FaceTime беше достъпен само за потребители на iPhone или iMac, но с помощта на връзките за покана вече можете да накарате хора с устройства с Android или Windows да се присъединят към разговора. След като им изпратите връзката, те ще могат да се присъединят чрез своя уеб браузър на всяко устройство, което използват. Apple казва, че разговорите все още ще бъдат криптирани от край до край.

Пространствено аудио

В приложението FaceTime ще бъде налична нова функция за пространствена аудиоизолация, която значително помага за намаляване на фоновия шум. Apple показа демонстрация, в която човек използва шумна духалка за листа зад човека, който се обажда, но когато новата функция за изолиране беше активирана, можеше да се чуе само речта им. Със сигурност изглеждаше впечатляващо и чудесно за приемане на обаждания на шумни места, макар и как се случва в реалния живот, предстои да разберем.

Обратната страна на монетата е подобрение на пространственото аудио, което има за цел да използва 3D обработка на аудио, за да улови повече от околната среда около високоговорителя и да му помогне да изглежда като че другите хора са в стаята с вас.

Портретен режим за FaceTime

С камерите на iPhone, iPad и скорошните iMacs, когато използвате FaceTime, ще можете да блърнете фона на разговорите си. Zoom предлага подобна функция, но е само базирана на софтуер, така че е възможно да видим подобрение във версията на Apple.

SharePlay

SharePlay ви позволява да гледате филми или да слушате музика напълно синхронизирано с приятелите и семейството си през FaceTime. Например искате да гледате Шрек с приятелите си. SharePlay ще позволи на филма да започне на всички устройства (iPad, iPhone, Mac или Apple TV) по едно и също време, имитирайки преживяването да го гледате заедно в една и съща стая. И двете страни в разговора могат да поставят на пауза и да превъртат назад всичко, което гледате. Можете да пуснете филма на вашия Apple TV, като междувременно използвате телефона или iPad само за разговор чрез FaceTime.

Работи с iTunes и Apple Music, заедно с HBO, TikTok, Disney Plus, Paramount Plus и други партньори.

Групиране на всички участници във FaceTime

С приятели и семейство, разпръснати навсякъде, груповите разговори с FaceTime са важна характеристика. Новият изглед тип мрежа поставя всички участници в разговора на екрана, което улеснява да се вижда кой говори, като активният високоговорител е подчертан. Изглежда почти по същия начин като изгледа на галерията на Zoom и ще бъде добре дошло за всеки, който се опитва да договори семейни групови разговори или срещи на екип през FaceTime.

Въпреки че WWDC беше само миналия месец, ние се готвим за следващото събитие на Apple, за което се говори, че ще бъде през септември. Очакваме няколко подобрения на продукта, като iPhone 13, Apple Watch 7 и iPad Mini 6, наред с други.

Използвате ли често FaceTime? Какво мислите за новите функции? Споделете впечатления и коментари с нас в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.