Награда "Джон Атанасов"
Награда "Джон Атанасов"

Златко Минев – носител на наградата „Джон Атанасов“ и възможен Нобелов лауреат

Наградата „Джон Атанасов“ бе връчена от Президента

Докторът по приложна физика Златко Минев получи наградата „Джон Атанасов“. 30-годишният учен е завършил университета Йейл. В момента работи в Ню Йорк – в изследователския екип на IBM Quantum. Разработките му са в областта на квантовата физика.

Д-р Златко Минев получи наградата "Джон Атанасов"
Д-р Златко Минев получи наградата „Джон Атанасов“ Изображение: https://www.zlatko-minev.com/

Със своя експеримент, считан за невъзможен, д-р Минев е решил 100-годишен спор между тримата главни архитекти на квантовата физика – Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор. Той доказва, че квантовите скокове могат да се прогнозират и дори контролират. Системата за обратна връзка, разработена от д-р Минев, контролира бъдещето на квантовите скокове, като ги „хваща“ и „връща“. Благодарение на младия българин, квантовите компютри ще могат да решават задачи, които дори за милион години не могат да бъдат решени от класическите компютри.

Експериментът

Nature обобщи значението на резултатите: „[Експериментът] отменя възгледа на Бор за квантовите скокове, демонстрирайки, че те притежават известна степен на предвидимост и когато са завършени, са непрекъснати, последователни и дори детерминистични“. Откритието има потенциала да трансформира основното ни разбиране за квантовата физика и беше избрано за най-доброто откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover.

Технологично, иновациите на Златко доведоха до най-чувствителните квантови измервания и обратна връзка с най-високо време към днешна дата, проправяйки пътя към значително подобрена технология за квантово наблюдение. В комбинация с новите му резултати за предсказуемост, те отварят вратата към радикално нови технологии за коригиране на грешките на квантовите компютри.

Златко Минев обича да използва аналогията с изригване на вулкан, когато описва квантови скокове, които са напълно непредсказуеми в дългосрочен план, но с правилно наблюдение учените могат да открият предварително предупреждение за предстоящо изригване на бедствие и да действат по него, преди да се е случило.

Признания

Проектът на д-р Златко Минев е избран за най-добро откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover. Статията, публикувана в Yale News, е призната за най-четена и харесвана през 2019 година. През тази година Минев става един от 35-те „Глобални иноватори на възраст под 35“ в категорията „Визионери“ в класацията на MIT Technology Review.

30-годишният българин преподава в безплатна и свободна за всеки лятна школа за квантови изчисления Qiskit. В нея членуват над 4000 студенти. Удостоен е с наградата на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги, във връзка с основаната и ръководена от него през 2012 г организация Open Labs за вдъхновение и отваряне на кариерни възможности към науката на млади хора.

Кое поддържа мотивацията на Златко Минев да продължи напред?

„Обичам да създавам неща, но за да създаваш, трябва да разбереш нещо наистина, много добре“, отговори той. „И за да стигнете до този момент, трябва да имате нови прозрения, които никой друг не е имал преди, така че сега можете да решавате проблеми, за които се смяташе, че са нерешими – като прогнозиране на скок, преди да се случи. И ние можем да използваме това знание, за да създават нова технология.“ В IBM Quantum Златко продължава да води по този път, като измисля нови начини за пълна реализация на квантовите изчисления, като помага за ускоряване на растежа на тази нова индустрия.

Извън лабораторията Минев е основател и председател на националната научна организация Open Labs, носител на наградата Yale-Jefferson за обществена услуга, член на Изпълнителния съвет на завършилите възпитаници на Йейл, домакин на IBM Qiskit Quantum Поредица от семинари в YouTube. Той е често канен лектор и основен докладчик на престижни конференции, като седемгодишната конференция Quantum Optics, CQIQC Bell Prize Toronto, IQC Quantum Innovators, мартенската среща на Американското дружество по физика и водещи университети като Масачузетския технологичен институт, Харвард и Кеймбридж и места, като Министерството на енергетиката на САЩ и дори централата на Springer Nature в Лондон.

Наградата „Джон Атанасов“

Д-р Златко Минев не можа да присъства лично на връчването на наградата му, заради глобалната усложнена епидемична обстановка.

Д-р Никола Чипев получи грамота "Награда Джон Атанасов"
Д-р Никола Чипев получи грамота „Награда Джон Атанасов“

Грамота „Награда Джон Атанасов“ получи докторът по информатика от Техническия университет в Мюнхен Никола Чипев. Неговият труд е свързан с автоматизацията и високопроизводителните изчисления. Д-р Чипев пренаписва кода, който държи световния рекорд за симулация на най-много частици в света: 4*1012. Оптимизацията му поставя нов рекорд  0т 21*1012. Постиженията му са насочени към високопроизводителни изчисления на симулации на научни и инженерни проблеми. Оптимизацията на д-р Чипев е свързана с термодинамични и нанофлуидни процеси.

Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ получи магистърът и научен сътрудник по компютърни науки в MIT Румен Христов. Той изобретява Емералд устройството. Подобно е на рутер и представлява сензор за наблюдение на здравето на хората. Целта му е да наблюдава хората и медицинското им състояние в техните домове, без да се налага да носят по телата си различни сензори. До момента в света не е създаден друг такъв сензор, следящ безконтактно толкова много здравни показатели като този на Румен Христов. Той основава и ръководи компанията Emerald Innovations Inc.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg