Награда "Джон Атанасов"
Награда "Джон Атанасов"

30-годишният д-р Златко Минев от Йейл е носител на наградата „Джон Атанасов“

Наградата „Джон Атанасов“ бе връчена от Президента

Докторът по приложна физика Златко Минев получи наградата „Джон Атанасов“. 30-годишният учен е завършил университета Йейл. В момента работи в Ню Йорк – в изследователския екип на IBM Quantum. Разработките му са в областта на квантовата физика.

Д-р Златко Минев получи наградата "Джон Атанасов"
Д-р Златко Минев получи наградата „Джон Атанасов“ Изображение: https://www.zlatko-minev.com/

Със своя експеримент, считан за невъзможен, д-р Минев е решил 100-годишен спор между тримата главни архитекти на квантовата физика – Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор. Той доказва, че квантовите скокове могат да се прогнозират и дори контролират. Системата за обратна връзка, разработена от д-р Минев, контролира бъдещето на квантовите скокове, като ги „хваща“ и „връща“. Благодарение на младия българин, квантовите компютри ще могат да решават задачи, които дори за милион години не могат да бъдат решени от класическите компютри.

Проектът на д-р Златко Минев е избран за най-добро откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover. Статията, публикувана в Yale News, е призната за най-четена и харесвана през 2019 година. През тази година Минев става един от 35-те „Глобални иноватори на възраст под 35“ в категорията „Визионери“ в класацията на MIT Technology Review.

30-годишният българин преподава в безплатна и свободна за всеки лятна школа за квантови изчисления Qiskit. В нея членуват над 4000 студенти. Удостоен е с наградата на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги, във връзка с основаната и ръководена от него през 2012 г организация Open Labs за вдъхновение и отваряне на кариерни възможности към науката на млади хора.

Д-р Златко Минев не можа да присъства лично на връчването на наградата му, заради глобалната усложнена епидемична обстановка.

Д-р Никола Чипев получи грамота "Награда Джон Атанасов"
Д-р Никола Чипев получи грамота „Награда Джон Атанасов“

Грамота „Награда Джон Атанасов“ получи докторът по информатика от Техническия университет в Мюнхен Никола Чипев. Неговият труд е свързан с автоматизацията и високопроизводителните изчисления. Д-р Чипев пренаписва кода, който държи световния рекорд за симулация на най-много частици в света: 4*1012. Оптимизацията му поставя нов рекорд  0т 21*1012. Постиженията му са насочени към високопроизводителни изчисления на симулации на научни и инженерни проблеми. Оптимизацията на д-р Чипев е свързана с термодинамични и нанофлуидни процеси.

Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ получи магистърът и научен сътрудник по компютърни науки в MIT Румен Христов. Той изобретява Емералд устройството. Подобно е на рутер и представлява сензор за наблюдение на здравето на хората. Целта му е да наблюдава хората и медицинското им състояние в техните домове, без да се налага да носят по телата си различни сензори. До момента в света не е създаден друг такъв сензор, следящ безконтактно толкова много здравни показатели като този на Румен Христов. Той основава и ръководи компанията Emerald Innovations Inc.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg