квантова комуникация
Pixabay

Учени осъществиха директна контрафактуална квантова комуникация

Разбирането за квантова комуникация се намира на нов етап, след като няколко изследователи доказаха експериментално съществуването на нейната разновидност, наречена „контрафактуална комуникация“ (counterfactual communication). Теоретичните физици подозират отдавна, че такъв вид комуникация би могъл да съществува. Никой досега обаче не беше наблюдавал това.

Контрафактуална квантова комуникация – трансфер на квантово състояние от едно място на друго без обмен на частици

Особеното при контрафактуалната комуникация, част от и без друго сложната материя на квантовата механика, е това, че при нея няма преминаване на частици между предавателя и приемника. За целта се използва квантовият ефект на Зенон, който постулира, че системата не се променя, докато я наблюдаваме.

Изследователи от Университета за наука и технологии на Китай прилагат ефекта, създавайки сложна система с два обекта, между които съществува квантов канал. Те успяват да прехвърлят черно-бяло растерно изображение от едно място на друго, с помощта на два еднофотонни детектора, без изпращане на физически частици. За да се получи това, учените задават исканата информация за образа, който прехвърлят, в светлината.

Вдъхновение те получават от холографската технология, която е разработена през 40-те години на 20 век. Чрез нея се записва не само интензитета на светлината, но и нейната фаза. Така учените показват, че фазата на светлината също може да бъде използвана за изображения и да бъде носител на информация.

Експериментът показва за пореден път колко интересен и непознат е квантовият свят. След като преди няколко години науката обяви съществуването на квантовата телепортация, днес е напът да направи нова крачка към експерименталната проверка на новата теория за квантовата комуникация. Използваната технология може да намери приложение при изследване на древни артефакти. С нейна помощ могат да се изобразяват ценни находки, които са чувствителни на пряка светлина.

Резултатите от опита на китайските учени ще бъдат подложени на проверка от страна на външни изследователи. Те ще кажат със сигурност дали е постигната истинска контрафактуална квантова комуникация. Изследването на китайския университет е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.