10 ключови пробива в технологиите през 2018 гoдина

10 ключови пробива в технологиите през 2018 гoдина

Най-хубавото в света на технологиите е, че продължават да ни изненадват – дори когато решим, че всичко вече е измислено. Очевидно и тази година ни е подготвила малки, но съществени революции. Подбрахме за вас ТОП 10 ключови пробива в технологиите през 2018 гoдина – списък от постижения, които имат потенциала да променят живота ни по драматичен начин. Вижте кои са те.

3D-принтиране на метал

Триизмерното отпечатване вече не е нещо ново, но остава до голяма степен в областта на любителите и дизайнерите, които произвеждат еднократни прототипи. А печатането на предмети с нещо различно от пластмаса – по-специално от метал – е скъп и болезнено бавен процес.

Той обаче ще става по-евтин и достъпен и вероятно ще се превърне в практичен начин за производство на части. Ако бъде широко прието, 3D-принтирането на метал би могло да промени начина, по който произвеждаме масово много продукти.

В краткосрочен план няма да е необходимо производителите да поддържат големи запаси – те просто могат да отпечатат даден предмет, като например резервни части за стари автомобили, когато някой се нуждае от тях. В по-дългосрочен аспект, големите заводи, които масово произвеждат ограничен брой части, могат да бъдат заменени от по-малки, които предоставят по-голямо разнообразие, адаптирайки се към променящите се нужди на клиентите.

Технологията може да създаде по-леки, по-здрави части и сложни форми, които не са възможни с конвенционалните методи за производство на метал. Може също така да осигури по-прецизен контрол на микроструктурата на металите.

Изкуствени ембриони

За първи път изследователите създадоха подобни на ембриони структури само от стволови клетки, без да използват яйцеклетки или клетки от сперматозоиди. Това променя разбирането на начина, по който се появяваме, но пък повдига жизненоважни етични и дори философски проблеми.

Този пробив предефинира начина, по който може да се създаде живот. Делото е на ембриолозите, работещи в университета в Кеймбридж във Великобритания.

Защо това има значение? Изкуствените ембриони ще улеснят изследователите да изучават процесите в чоешкото тяло. Но… Ако се окажат неразличими от истински ембриони? Колко време могат да се отглеждат в лабораторията, преди да почувстват болка? Трябва да обърнем внимание на тези въпроси, преди научните състезания да продължат напред, твърдят биоетиците.

Интелигентен град

Много идеи за интелигентни градове вече се провалиха, но нов проект в Торонто, наречен Quayside, се надява да промени този модел на неуспехи. Кварталът, разработен от Sidewalk Labs, има за цел да бъде първото място за успешно интегриране на модерния градски дизайн с най-съвременните цифрови технологии.

Проектът бе обявен през октомври 2017 г., а строителството се очаква да започне през 2019 г.

Една от целите на проекта е да обедини умните решения за дизайн, инфраструктура, местно управление и технологии в широка мрежа от сензори, които събират данни за всичко – от качеството на въздуха до нивото на шума от хората. Планът изисква също всички превозни средства да бъдат автономни и споделени.

Зад тази концепция стои основно Alphabet, компанията майка на Google. Тя възнамерява да следи отблизо обществената инфраструктура, но това поражда опасения относно управлението на данните и неприкосновеността на личния живот.

Изкуствен интелект за всеки

И така, продължаваме с класацията от 10 ключови пробива в технологиите през 2018 гoдина. Изкуственият интелект (AI) досега беше инструмент на големите технологични компании като Amazon, Baidu, Google и Microsoft, както и на някои стартиращи компании. За много други фирми тези системи са твърде скъпи и сложни за цялостно прилагане.

Какво е решението? Инструментите за машинно обучение, базирани в облачната система, привеждат изкуствения интелект за много по-широка аудитория. Главни играчи тук са Amazon, Google и Microsoft. Но не е ясно коя от тези компании ще се превърне в лидер в предлагането на услугите на изкуствения интелект с облачните системи.

Понастоящем AI се използва предимно в технологичната индустрия, но много други фирми и индустрии биха искали да се възползват от напредъка в изкуствения интелект. Области като медицината, производството и енергетиката биха могли да бъдат трансформирани, ако са в състояние да прилагат технологията на по-високо ниво.

Изкуствен интелект с въображение

Изкуственият интелект става много добър при идентифицирането на нещата: покажете му един милион снимки и той може да ви каже с необичайна точност кои от тях изобразяват пешеходна пътека, пресичана от хора. Но за него все още е невъзможно да генерира изображения на пешеходци сами по себе си. Ако можеше да направи това, щеше да може да създава купища реалистични, но синтетични картини, изобразяващи пешеходци в различни условия. Тези изображения биха могли да се използват при обучение на самоуправляващите се автомобили.

Възможно е обаче две AI системи да се съчетаят, за да създадат ултрареалистични оригинални изображения или звуци – нещо, което машините никога не са можели да правят. Това им дава нещо подобно на въображение, което може да им помогне да станат по-малко зависими от хората.

И двете системи ще се обучават с един и същ набор от данни. Единият, известен като генератор, има за задача да създава вариации на изображенията, които вече е виждал. Вторият, известен като „дискриминатор“, трябва да установи дали примерът, който вижда, е като изображенията, на които е бил обучен. С течение на времето генераторът може да стане толкова добър при създаването на изображения, че дискриминаторът да не може да различи фалшификатите.

Слушалки за превод на всякакъв език

Вдъхновени от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс и неговите рибки-преводачи, това са слушалки, използващи незабавна онлайн технология за превод. Позволява на хората да се разбират взаимно, докато комуникират на различни езици в реално време.

Чифт слушалки, наречени Pixel Buds, работят с приложението Google Translatе и произвеждат практически превод на момента. Езиковата бариера вече не изглежда толкова страховита.

Природен газ без въглерод

Нови инженерни методи позволяват улавянето на въглерода, отделян при изгарянето на природен газ, като така се намаляват емисиите на парникови газове и се откриват нови опции за създаване на чиста енергия. Понастоящем 32% от използваната в САЩ електроенергия се произвежда от изгарянето на природен газ – процес, който представлява около 30% от въглеродните емисии от енергийния сектор.

Пилотна електроцентрала край Хюстън, в сърцето на американската нефтена и рафинираща промишленост, тества технология, която би могла да направи реалната чиста енергия от природен газ. Компанията зад 50-мегаватовия проект Net Power вярва, че може да генерира енергия поне толкова евтино, колкото и стандартните инсталации за природен газ, и да улови по същество целия отделен въглероден диоксид в процеса.

Ако е така, това би означавало, че светът има начин да произвежда безвъглеродна енергия от изкопаемо гориво на разумна цена. Net Power е сътрудничество между компаниите 8 Rivers Capital, Exelon Generation и CB&I.

Технологията едва ли ще разреши всички проблеми с природния газ, особено по отношение на извличането му. Но докато използваме природен газ, бихме могли да го правим възможно най-чисто.

Перфектна поверителност онлайн

Истинската поверителност в интернет може най-накрая да стане възможна благодарение на нов инструмент, който например може да ви докаже, че сте навършили 18 години, без да разкривате датата си на раждане. Или пък, че имате достатъчно пари в банката за финансова трансакция, без да разкривате баланса по сметката си. Това ограничава риска от нарушаване на неприкосновеността на личния живот или кражба на самоличност.

Учените усъвършенстват криптографски инструмент за доказване на нещо, без да разкриват информацията, която стои зад доказателството. Този нов метод е наречен zk-SNARK (“zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge”). Макар че изследователите работят върху него от десетилетия, през изминалата година избухна много голям интерес, отчасти благодарение на нарастващата мания за криптографията.

За банките това би могло да бъде начин за използване на блокировки в платежните системи, без да жертват поверителността на своите клиенти. Миналата година JPMorgan Chase добави zk-SNARK към собствената си платежна система, базирана на блокчейн.

Генетично предсказване

Един ден бебетата ще получават ДНК доклади при раждането. Тези доклади ще дават прогнози за интелигентността, вероятността от поява на сърдечни заболявания или пристрастяване към тютюнопушене.

ДНК-базираните прогнози биха могли да бъдат следващият голям напредък в общественото здраве, но те ще увеличат и рисковете от генетична дискриминация. Ключови играчи
в тези разработки за момента са Helix, 23andMe, Myriad Genetics, UK Biobank, Broad Institute и други.

Използвайки данните от големи генетични изследвания, учените създават това, което наричат ​​“полигенни рискови резултати“. Въпреки че новите ДНК тестове предлагат вероятности, а не диагнози, те вероятно ще бъдат удивително точни. Но как родителите ще използват тази информация?

Според поведенческия генетик Ерик Туркхаймер, шансът генетичните данни да бъдат използвани както за добро, така и за лошо, прави новата технология „едновременно вълнуваща и притесняваща“.

Квантов скок за материалите

Една вероятна и привлекателна възможност: точно проектиране на молекули. IBM симулира електронната структура на малка молекула, използвайки квантов компютър. Идеята? Разбирането на молекулите с най-точни подробности ще позволи на химиците да разработят по-ефективни лекарства и по-добри материали за генериране и разпределяне на енергия.

Малко е трудно да си го представим, защото е трудно молекулите да се моделират на класически компютър. Но очевидно е нещо, което също ще намери широко приложение в науката.

Това бяха ТОП 10 ключови пробива в технологиите през 2018 гoдина. Ние от Технологичното общество на България се надяваме да чуем и вашето мнение. Кой, според вас, е най-важният пробив измежду изброените? А пропуснахме ли да споменем нещо? Очакваме да разберем какво мислите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.