Заглавна картинка на статията "Translate One2One е първата слушалка-преводач, която ще видим на пазара"

Translate One2One е първата слушалка преводач, която ще видим на пазара

Австралийската стартъп компания Lingmo ще бъде първата на пазара със своята слушалка преводач Translate One2One. Продуктът ще може да превежда моментално от един език на друг директно в ухото в рамките на няколко секунди. С това компанията се наема да изпрати езиковите бариери в миналото в днешния забързан свят. Засега слушалките могат да превеждат осем от най-популярните езици. Самият превод отнема едва няколко секунди. Продуктът ще стъпи на пазара до месец.

Translate One2One се стреми да бъде пионер

Слушалките Translate One2One, както е името им, превеждат на езиците: английски, японски, френски, италиански, испански, бразилски/португалски, немски и китайски. Те са способни да правят това без нужда от Bluetooth или Wi-Fi връзка към друго устройство. Продуктът използва приложно-програмни интерфейси (API) от IBM. Това позволява на джаджата да превежда думи и изречения в рамките на три до пет секунди. За разлика от научнофантастичните филми обаче, Translate One2One могат да бъдат в джоба ви до месец.

Снимка на слушалка Translate One2One

Това не е първият път, в който виждаме технология, която се опитва да превъзмогне езиковите бариери между хората. Google Translate използва изкуствен интелект и самообучаващи се машини, за да превежда думи, фрази и дори изречения в пътни знаци и менюта (с вариращ успех) на повече от 100 езика. Американската компания Waverly Labs показа прототип на слушалка по-рано тази година с прякора Пилотът (The Pilot).

Как можем да се доберем до тази джаджа?

Макар Waverly Labs да твърди, че Пилотът е първо по рода си, IBM и Lingmo от своя страна искат да покажат, че тяхното Translate One2One ще бъде „първото, което ще излезе на пазара„. Засега можем да поръчаме устройството на страницата им на цена от 179 щатски долара и то би трябвало да бъде доставено следващия месец. На този етап не е ясно как би се справило с по-сложни задачи като поръчване на суши в центъра на Токио, но все пак е някакво начало.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.