квантов компютър

IBM представи първия квантов компютър за целите на бизнеса

В продължение на много години квантовите компютри бяха само в рамките на лабораториите и научната фантастика. Сега обаче IBM представи IBM Q System One. Той бе наречен „първият в света квантов компютър, предназначен за бизнеса“, макар компанията да е наясно, че това е само първата стъпка към една по-мащабна революция.

Квантовите компютри се считат за една от най-обещаващите технологии, които съществуват днес. Макар и на ранен етап. Това е така, защото те могат да обработват повече данни и имат потенциал да трансформират цели индустрии.

Например те биха могли да рационализират аерокосмическите и военните системи, да изчислят рисковите фактори за по-добри инвестиции или може би да намерят лекарство за рак и други болести.

„Данните ще бъдат най-ценният природен ресурс в света“, заяви изпълнителният директор на IBM Джини Ромети.

Развитие

Все пак не очаквайте скоро да инсталирате такъв в офиса си. Докато компютърът е отворен за клиенти, които плащат, разработчиците ще получат достъп до неговото захранване от комфорта на собствените си домове или офиси чрез IBM Cloud.

И така, този компютър е първото усилие на IBM да внедри квантовото изчисление в бизнеса. Той трябва да се съхранява при температура под нулата, в среда без вибрации и електромагнитно излъчване.

Новата система на технологичната компания има за цел да се справи с това предизвикателство с интегриран квантов компютър, който решава всичко това от името на клиентите. Въпреки това тази относителна нестабилност е причината да не инсталирате IBM Q System One във вашия собствен офис.

„IBM Q System One е важна стъпка напред в комерсиализацията на квантовите компютри“, заяви Арвинд Кришна, старши вицепрезидент на Hybrid Cloud и директор на IBM Research.

По-късно тази година IBM ще отвори първия си IBM Q Quantum Computation Center за търговски клиенти в Ню Йорк. В тази лаборатория клиентите могат да използват квантовите компютърни системи, базирани на облак, както и други високопроизводителни компютърни системи.

Това не е единствената компания, която работи с квантови компютри, докато технологията все още не е готова за масово внедряване. Google изследва как да направи квантовите компютри по-стабилни. Microsoft работи по създаването на хибридни квантови компютри, които съчетават новата технология с по-конвенционалните процесори. Intel също се занимава с квантови компютърни чипове.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.