DJI

САЩ забраняват закупуването на акции на китайски компании, сред които са и DJI

На американските инвеститори ще бъде забранено да купуват акции на компании, обвинени в участие в злоупотреби в Синдзян

Администрацията на Байдън ще постави осем китайски компании, включително DJI, най-големият производител на търговски дронове в света, в инвестиционен черен списък заради предполагаемото им участие в наблюдението на уйгурското мюсюлманско малцинство.

Припомняме че, законодателството се прилага за „всички стоки, изделия, и артикули, добивани, произведени изцяло или частично в Синдзян“, регион в далечния запад на Китай, където в началото на 2017 г. китайското правителство извърши масова превъзпитателна кампания срещу уйгури и членове на други етнически групи.

Съгласно Закона за тарифите от 1930 г. е „незаконно да се внасят в Съединените щати всякакви стоки, произведени изцяло или частично чрез принудителен труд“. Новото законодателство ще забрани всякакъв внос от Синдзян, „освен ако митническите и граничните служби на САЩ не удостоверят с ясни и убедителни доказателства, че стоките не са произведени с принудителен труд“.

Това е следствие на по-ранен ход на администрацията на Тръмп да издаде пълна забрана за внос на памучни или доматени продукти от Синдзян. Въпреки това прилагането на тези санкции се оказва предизвикателство.

Смята се, че повече от 1 милион души в Синдзян са били задържани в лагери като някои са освободени, други са прехвърлени в затвора, а трети са принудени да работят във фабрики.

В годишния си доклад за правата на човека, публикуван през март, администрацията на Байдън обяви отношението на Китай към уйгурите за геноцид, формализирайки мрачната си оценка на кампанията на Пекин за масово задържане и стерилизация на малцинствени групи в Синдзян.

Китайското правителство многократно отрича да има принудителен труд в Синцзян, въпреки че признава, че е имало „програми за професионално обучение“ за жители, които служителите смятат за застрашени от сепаратизъм или религиозен екстремизъм.

Кои са другите компании освен DJI?

Мярката бележи последното усилие на президента на САЩ Джо Байдън да накаже Китай за репресиите срещу уйгури и други мюсюлмански етнически малцинства в северозападния регион Синдзян.

Тази седмица SenseTime, софтуерна компания за разпознаване на лица, отложи планираното си първоначално публично предлагане в Хонконг, след като Financial Times съобщи, че САЩ са готови да поставят компанията в черния списък.

Другите китайски компании, които ще бъдат включени в негативния регистър, включват Megvii, основният съперник на SenseTime. Миналата година те спряха плановете си за листване в Хонконг след като бяха поставени в отделен черен списък на САЩ. Тук попадат и Dawning Information Industry, производител на суперкомпютри, който оперира облачни изчислителни услуги в Синдзян.

Също така трябва да добавим и CloudWalk Technology (още една софтуерна компания за разпознаване на лица), Xiamen Meiya Pico (група за киберсигурност, която работи с правоприлагащите органи), Yitu Technology (компания за изкуствен интелект), Leon Technology (компания за облачни изчисления) и NetPosa Technologies (производител на облачни системи за наблюдение).

DJI и Megvii не се търгуват публично, но Dawning Information, който е известен също като Sugon, е регистриран в Шанхай. Leon, NetPosa и Meiya Pico пък търгуват в Шенжен.

Белият дом и Министерството на финансите не отговориха на искането за коментар.

Коментари от компаниите

DJI засега отказва коментар по случая. Но миналата година от компанията заявиха, че не са направили нищо, което да оправдае включването им в списъка на юридическите лица. Това се случи след като производителят на дронове беше добавен в черния регистър на Търговския департамент на САЩ в края на мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

Джао Лиджиан, говорител на външното министерство, каза: „Китай винаги се е противопоставял на обобщаването на концепциите за национална сигурност от страна на САЩ и неразумното потискане на китайските компании“. Той добави, че Пекин е представил „фактите и истината“ по въпросите, свързани със Синдзян. „Китай решително ще защитава законните права и интереси на китайските компании“, каза Джао.

Според хора, запознати с предстоящото действие, се очаква също така Търговският департамент на САЩ да включи и компании, занимаващи се с биотехнологии. Оттам не отговориха на искането за коментар.

Санкциите идват вследствие на твърдата позиция на САЩ по отношение на политиката на Китай в Синдзян, където повече от 1 милион уйгури и други малцинства са затваряни в лагери за превъзпитаване. Миналата седмица Белият дом обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

В четвъртък се очаква администрацията на Байдън също да обмисли затягане на правилата за американски компании, продаващи технологии на Semiconductor Manufacturing International Corp, най-големия китайски производител на чипове. Администрацията на Тръмп постави SMIC в списъка с юридически лица преди година, но решението включва разпоредба, която според критиците създава вратичка, която някои компании вече са използвали.

Ерик Сейърс, ръководител на индо-тихоокеанската практика в консултантската компания Beacon Global Strategies, каза, че Байдън преминава към фазата на внедряване след като преглежда много от технологичните политики на своя предшественик.

„Ще бъде интересно да се наблюдава дали тези целенасочени, но значими стъпки са само началото на по-агресивен подход, ръководен от Белия дом, или минимумът, който междуведомството може да събере засега“, каза Сейърс. „Ако е първото, можем да видим допълнителни ограничения върху SMIC и нови ограничения за изходящи инвестиции през следващите месеци.

Други мерки на САЩ срещу принудителния труд

В друг пример за ескалиращата конфронтация на Вашингтон с Пекин заради Синдзян, Камарата на представителите на САЩ единодушно прие във вторник законопроект, който ще забрани вноса от региона, освен ако компаниите не успеят да докажат, че стоките не са произведени с принудителен труд.

Камарата на представителите и Сенатът по-рано постигнаха споразумение относно компромисен законопроект като подготвиха основата за гласуване в горната камара на Конгреса преди почивката за коледните празници.

Белият дом приветства споразумението относно Закона за превенция на уйгурския принудителен труд.

Софи Ричардсън, китайски директор на Human Rights Watch, призова Байдън „незабавно“ да подпише законопроекта след като бъде приет от Конгреса.

„Пекин и бизнесът отдавна залагат на глобалната готовност да поставят печалбите пред правата на хората – дори пред угрозата на престъпления срещу човечеството“, каза тя. „Конгресът правилно прехвърли тежестта на доказване върху властите на Синцзян и местните компании.

Джухер Илхам, активист, чийто баща (защитник на правата на уйгури) беше осъден на доживотен затвор от Китай по широко критикувани обвинения в сепаратизъм, нарече „обещаващо“ споразумението на Конгреса да държи компаниите отговорни за „тяхното съучастие в най-лошия режим на принудителен труд в света”.

Можете да споделите мнения и коментари с нас в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.