Chungus 2 – 8-битов процесор в Minecraft може да играе свои собствени игри

Minecraft е една от най-популярните игри в света, отчасти поради това колко чудесно е приспособена към играчите. Играта на Mojang Studios стана добре известна с това, че позволява на играчите да изграждат почти всичко в т.нар. sandbox. През годините те създават голямо разнообразие от структури и устройства, включително пълно пресъздаване на Skyrim’s College of Winterhold.

Но сега един играч довежда идеята до нови висини, създавайки Chungus – 2-8-битов процесор, който може да изпълнява свои собствени игри изцяло в рамките на Minecraft.

Геймърът Sammyuri прекара седем месеца в изграждането на Chungus 2 – компютърен процесор, който съществува практически в игровия двигател на Minecraft. Този проект не е първият път, в който такава машина е претворена в Minecraft, но Chungus 2 (името е съкратено от Computation Humongous Unconventional Number and Graphics Unit) може да бъде най-големият и най-сложният, симулирайки 8-битов процесор с 1-херцова тактова честота и 256 байта RAM.

Процесорите на Minecraft използват физическия двигател на играта, за да пресъздадат структурата на истинския продукт в макро мащаб, с материали като прах от червен камък, факли, повторители, бутала, лостове и други прости машини. За сравнение, всеки „блок“ в играта е един виртуален метър от всяка страна, така че пресъздаването на тази конструкция в реалния свят би я направила приблизително с размерите на небостъргач или круизен кораб.

Когато е свързан към „екран“ и „контролер“ в играта 32×32 (манипулирани от аватар на играч на Minecraft, скачащ върху бутони с размер на блок), Chungus 2 може да играе 2D игри като Tetris, Snake или дори да служи за графичен калкулатор. Някои програми се нуждаят сървърът на Minecraft да бъде изкуствено ускорен, за да направи 1Hz процесор достатъчно бърз за използване. Всяка програма също е изградена виртуално в играта и се включва в компютъра като касета за игра с размерите на товарен влак.

Видеото, показващо Chungus 2, е наистина впечатляващо – проектът е невероятно приложение на компютърните науки в действие, създадено по начин, който прави принципите им непосредствени и визуални. Ако изчакаме още няколко години, може в крайна сметка да получим процесор на Minecraft, който е достатъчно мощен, за да работи със самият Minecraft – момент, в който Вселената вероятно ще рухне.

„Вероятно трябваше да направя това по-ясно във видеото, но всички показани програми бяха ускорени с коефициент между сто и няколко хиляди пъти, за да ги направят действително възпроизвеждани/гледаеми в реално време“,

написа Самюри в коментар към видеото си.

„Докато 1Hz определено е бърз за Redstone процесор, той изобщо не е толкова бърз, колкото може да Ви изглежда в самото видео.“

Въпреки че е вече на повече от десетилетие, Minecraft се доказа като игра с невероятна издръжливост. Особено по време на миналогодишните локдауни, все повече деца, тийнейджъри и възрастни, прекарват време на един от многото сървъри на играта и стават по-креативни от всякога.

А Вие? Фенове ли сте на Minecraft? Споделете с нас в нашите групи Гейминг Зона и Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.