САЩ и Япония влизат в битка с роботи този август

Съединените американски щати и Япония влизат в конфликт, който ще бъде решен чрез двубой този август. Битката обаче няма да се води между войници. Схватката ще представлява… битка с роботи!

Снимка на робот

Как се стигна до битката с роботи?

През 2015 г. група инженери от САЩ проектираха и конструираха MegaBots Mk. II. Страховитият робот е висок близо 5 метра, тежи почти 5 тона и половина и е въоръжен с пейнтбол пушки. Това е много впечатляващо и изумително, но… защо? Отговор на този въпрос дадоха американските инженери, които приеха предизвикателството на японската компания Suidobashi Heavy Industries.

Снимка на робот

Японците, от своя страна, са конструирали 4-метров робот на име Kuratas.

Снимка на робот

Освен внушителните си размери японската машина може да се похвали с тъчскрийн дисплей, интерфейс, управляван от Xbox Kinect, и две оръдия с въртящи се цеви. Любителите и ентусиастите дори могат да си поръчат такъв робот за „скромните“ 1.35 милиона щатски долара.

Снимка на робот

След една скъпа кампания, която струва половин милион щатски долара и е финансирана от фенове, Mk. II вече е готов за битка. По този начин може и да се разреши въпросът кой робот ще надвие. Битката ще се случи, макар и цяла година по-късно от първоначално планираното. Този август подобреният MegaBots Mk. III ще влезе в схватка с Kuratas в изключителна битка с роботи. Мястото все още не е обявено.

Информация относно роботите

Снимка на робот

На своя YouTube канал Megabots документират целия процес по изграждането на Mk. III. Макар крайният резултат да остава скрит до месец май, инженерите ни уверяват, че машината е наистина страховита. Те ще покажат творението си в началото на лятото някъде в Сан Франциско. Роботът е висок 16 фута (над 5 метра), тежи 10 000 килограма (10 тона) и разполага с арсенал, който включва изключително голяма моторна резачка и други остриета. Наскоро пуснато видео показва цялостния скелет на Mk. III и разкрива неговите способности – например как роботът може да вдигне кола във въздуха и да я разнася наляво-надясно без особени грижи. Кадрите напомнят прекалено много на апокалиптично бъдеще, когато машините превземат света.

От компаниите обещават да обявят повече информация през идните седмици. Заинтересованите могат да следят официалните канали на компаниите. YouTube каналът на MegaBots ще излъчва на живо битката през август. Ние ще гледаме в захлас!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.