кандидатстване за американска виза

Ще проучват профилите в социалните мрежи при кандидатстване за американска виза

Изглежда, че злоупотребата с лични данни не е най-лошото нещо, което социалните мрежи могат да ни причинят. Профилите ни там биха могли да бъдат злепоставящи дори за неща като кандидатстване за американска виза.

Администрацията на президента Доналд Тръмп съобщи, че иска да започне да събира историята в социалните мрежи на почти всеки, който иска да влезе в САЩ. Предложението, което идва от държавния отдел, би изисквало повечето кандидати за виза да дадат подробности за своите профили във Facebook и Twitter. Те ще трябва да посочват всички регистрации в такива платформи, използвани през последните пет години.

По предварителни данни около 14,7 милиона души годишно ще бъдат засегнати, ако тези мерки влязат в сила. Кандидатите също ще бъдат принудени да показват всички свои телефонни номера, имейл адреси и пътувания през последните 5 години. Те ще трябва да кажат и дали някога са били депортирани от някоя страна или дали имат роднини, които са били замесени в терористична дейност.

Новите предложения за кандидатстване за американска виза биха се превърнали в допълнителна тежест за пътниците, чиито държави нямат споразумение за безвизово влизане в САЩ. Те няма да засегнат само Великобритания, Канада, Франция и Германия.

Правителствените лица обосноваха идеята си, като казаха, че това ще помогне да се идентифицират потенциалните екстремисти. Социалните медии попаднаха под по-строг контрол след стрелбата през 2015 г. в Сан Бернадино, при която загинаха 14 души. Властите заявиха, че са пропуснали признаци на радикализация в съобщенията, разпращани между нападателите.

Настоящите правила

Съгласно правилата, въведени през май миналата година, служителите в съответните служби бяха помолени да потърсят хората в социалните медии, само ако смятат, че „такава информация е необходима за потвърждаване на самоличността или провеждане на по-строга проверка на националната сигурност“. Новата идея обаче следва концепцията на Тръмп за ограничено влизане на чужденци в страната. Това, според него, се нарича борба с тероризма.

„Поддържането на стабилни стандарти за скрининг на кандидатите за визи е динамична практика, която трябва да се адаптира към възникващите заплахи“, се казва в изявление на Държавния департамент, цитиран от „Ню Йорк Таймс“. И още: „Отдавна изискваме информация за контакт, история на пътуванията, за членове на семейството и предишни адреси от всички кандидати. Събирането на тази допълнителна информация ще укрепи процеса ни за проверка“.

Кой решава дали да се случи?

Предложението подлежи на одобрение от Службата по управление и бюджет. Обществеността ще има два месеца да обсъди тази идея.

Гражданските организации осъдиха новата политика при кандидатстване за американска виза като нахлуване в неприкосновеността на личния живот, което може да навреди и на свободното слово. „Хората ще се чудят дали това, което казват онлайн, няма да бъде неправилно разбрано“, казва Хина Шамси от Американския съюз за граждански свободи. „Също така сме загрижени как администрацията на Тръмп определя неясния и широкообхватен термин „терористична дейност“. Той може да бъде използван за дискриминация срещу имигрантите, които не са направили нищо лошо“, добави тя.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.