OSIRIS-REx на НАСА успешно върна проба от астероид на Земята

Космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА успешно върна проба от скала и прах от астероида Бену, което го прави първият американски космически кораб, постигнал това постижение. Пробата, тежаща 250 грама, беше събрана от космическия кораб и запечатана в капсула, която отново навлезе в земната атмосфера и кацна в Юта на 8 септември 2023 г.

Този крайъгълен камък е важен, защото изучаването на химията и историята на праха на Бену може да даде представа за произхода на слънчевата система и самата Земя. Астероидът на 4.5 милиарда години се смята за вкаменелост от древната слънчева система и НАСА е инвестирала над 800 милиона долара и седем години в изследването му.

Взимането на пробата от Бену

Получаването на пробата не беше лесна задача. OSIRIS-REx трябваше да пътува до Бену, който е на около 300 милиона километра. Вместо да поеме по най-прекия маршрут, космическият кораб трябваше да направи две пълни обиколки около слънцето, за да настигне астероида и да влезе в орбита около него. По време на престоя си около Бену, космическият кораб проведе дистанционни проучвания, картографирайки повърхността на астероида и изучавайки неговия минерален и елементарен състав.

Космическият кораб, който разгърна своята роботизирана ръка на 20 октомври, докосна за кратко добре запазения астероид, известен като Бену, събирайки прах и камъчета от повърхността му. Bennu, за който се смята, че се е образувал през първите 10 милиона години от съществуването на слънчевата система, предоставя уникална възможност да разберем ранните дни на нашата слънчева система. Чрез изучаване на химичните и физичните свойства на астероида учените се надяват да получат представа за науката за астероидите и по-широкото разбиране на нашата слънчева система.

Ролята на астероидите за появата на живот на Земята

Един от ключовите въпроси, на които изследователите търсят отговор, е ролята на астероидите за появата на живот на Земята. Теоретизира се, че астероидите и кометите може да са доставили вода и градивни елементи на живота на нашата планета. Bennu, по-специално, представлява интерес, защото е класифициран като потенциално опасен обект, с малък шанс да повлияе на Земята в бъдеще.

Смята се, че капсулата за връщане на проба от OSIRIS-REx съдържа около 8,8 унции скалист материал от Bennu. Той ще бъде транспортиран до космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън, където учените ще анализират съдържанието му. Въпреки че това не са първите проби, върнати от астероид (японската мисия Hayabusa постигна това през 2010 г.), мисията OSIRIS-REx бележи първото успешно събиране на проби от астероиди на НАСА.

След доставката на капсулата космическият кораб OSIRIS-REx ще продължи своето пътуване, за да изследва друг астероид, наречен Апофис. Като част от разширената си мисия, космическият кораб ще измерва орбитата на Апофис и ще използва своите газови тласкачи, за да изучава скалистия материал от астероида.

Непосредствената близост до Бену постави своите предизвикателства. Екстремните температурни промени на астероида накараха скалите и отломките по повърхността му да се разширяват и свиват, правейки ги „пуканки“ от повърхността. НАСА обаче реши, че това няма да представлява значителна заплаха за космическия кораб.

Връщането на пробата от Бену е голямо постижение за НАСА и научната общност. Анализът на тези скали и прах би могъл да предостави ценна представа за историята и еволюцията на нашата слънчева система, Земята и потенциала за живот извън нашата планета.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.