Корабът на NASA OSIRIS-Rex вероятно изпълни мисията си на астероида Bennu
Изображение: NASA

Корабът на NASA OSIRIS-Rex вероятно изпълни мисията си на астероида Bennu

Добре запазеният древен астероид Bennu, в който се цели NASA, е отдалечен на повече от 321 милиона километра от Земята. Мисията на OSIRIS-Rex е да събере от него поне 60 грама първична маса.

С възрастта си от над милиард години, астероидът Bennu представлява сериозен интерес за учените. В очите им той е прозорец към ранната Слънчева система. При своето формиране преди милиарди години тя разпръсква разнородни частици, които представляват интерес за изследователите. Чрез частиците учените биха могли да разберат повече за формирането на Земята. Ако пробите бъдат събрани успешно, OSIRIS-Rex ще ги складира и ще ги върне обратно на Земята през март 2021 г.

Според информацията на американската агенция, в 13:50 ч. EDT, OSIRIS-Rex е активирал задвижващите си устройства за да се измъкне от орбитата около Bennu. Той е удължил рамото, след това лакътя си, а накрая и китката на дългата си 3,4 метра ръка, за да събере необходимите проби. След повече от 4 часа спускане корабът е достигнал своята цел – кратер в северното полукълбо на Bennu. Кратерът Nightingale е с размери на малък паркинг. Той е един от малкото ясно забележими обекти на астероида. Там, в кратера, роботът е изстрелял струя от азот, която да размеси праха и камъчетата по повърхността ѝ, засмуквайки ги.

Резултатите от спускането над Bennu излизат след седмица

На този етап всички данни от космическия кораб показват, че събирането е протекло според очакванията. Екипът на OSIRIS-Rex обаче ще се нуждае от около седмица, за да потвърди какво количество астероидна маса е събрано.

„Това беше невероятен подвиг – днес издигнахме както науката, така и инженерството и перспективите си за бъдещи мисии“,

заявява Thomas Zurbuchen, оглавяващ дирекцията за научни мисии на NASA.

Главният изследовател на OSIRIS-Rex от University of Arizona в Tucson Dante Lauretta коментира:

„След повече от десетилетие планиране, екипът е доволен от успеха на днешния опит за вземане на проби. Очаквам с нетърпение да анализирам данните, за да определя масата на събраната проба.“

Корабът на NASA извършва мисията си, наречена TAG (Touch And Go) автономно, с предварително програмирани инструкции. Сега екипът на OSIRIS-Rex ще започне работа по определяне дали роботът наистина е грабнал някакъв материал и ако да, какво е количеството му. Заданието му е да събере поне 60 грама първична маса от древния астероид Bennu.

OSIRIS-Rex ще чака 5 месеца около астероида Bennu

Ако всичко до този момент е преминало успешно, OSIRIS-Rex ще складира материалите в специална капсула за връщане на проби. Тя е разположена в тялото на космическия кораб. От този момент нататък той ще влезе в режим на изчакване, който ще продължи до март 2021г. Тогава космическият кораб ще бъде насочен към Земята и ще започне пътуването си. Причината за 5-месечния му престой в орбита на древния астероид Bennu е, че тогава пътят му до нашата планета ще бъде най-кратък.

В случай, че космическият кораб не е успял да събере необходимите проби в Nightingale, той ще предприеме нова маневра на 12 януари 2021 г. Този път цел на роботизираната ръка ще бъде мястото „Osprey“. То се намира в относително чиста от камъни зона в кратера до екватора на Bennu.

OSIRIS-Rex бе изстрелян от нос Canaveral във Florida на 8 септември 2016 г. и достигна Bennu на 3 декември 2018 г. За първи път корабът започна да обикаля астероида на 31 декември 2018 г. Завръщането му на Земята трябва да се случи на 24 септември 2023 г, като за целта ще се спусне с парашут до пустинята в щата Юта.

Припомняме, че тази година NASA изстреля марсохода Perseverance, който в рамките на 687 денонощия ще събира проби от марсианската повърхност, ще търси древни микроби, ще проучва климата и геологията на Червената планета и ще направи опит да пусне експериментален хеликоптер.

Скъпи приятели, ако желаете да коментирате обстоятелствата около мисията на OSIRIS-Rex, колонизирането на Марс или пък компютърът Ви лази по нервите и се чудите какъв му е проблемът, заповядайте в групата ни Технологичното общество на България. Тук си помагаме, защото сме готини.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg