Artemis I

Мисията Artemis I на НАСА – успешна

Космическият кораб Orion на НАСА падна в Тихия океан, западно от Долна Калифорния, в 9:40 ч. PST в неделя след рекордна мисия, изминавайки повече от 1,4 милиона мили около Луната и завръщайки се безопасно на Земята, завършвайки летателния тест Artemis I.

Последният етап от мисията Artemis I

Splashdown е последният етап от мисията Artemis I, която започна с успешно излитане на ракетата Space Launch System (SLS) на НАСА на 16 ноември от стартова площадка 39B в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. В продължение на 25,5 дни НАСА тества Orion в суровата среда на дълбокия космос, преди да лети с астронавти на Artemis II.

„Падането на космическия кораб Orion – което се случи 50 години преди деня на кацането на Аполо 17 на Луната – е коронното постижение на Artemis I. От изстрелването на най-мощната ракета в света до изключителното пътуване около Луната и обратно на Земята , този полетен тест е голяма стъпка напред в поколението Артемида за изследване на Луната“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън. „Не би било възможно без невероятния екип на НАСА. В продължение на години хиляди хора се вливаха в тази мисия, която вдъхновява света да работи заедно, за да достигне недокоснати космически брегове. Днес е огромна победа за НАСА, Съединените щати, нашите международни партньори и цялото човечество.

Artemis I

По време на мисията Orion извърши две прелитания около Луната, достигайки на 80 мили от лунната повърхност. На най-голямото си разстояние по време на мисията Orion измина почти 270 000 мили от родната ни планета, повече от 1000 пъти по-далеч от мястото, където Международната космическа станция обикаля около Земята, за да натовари умишлено системите преди летящия екипаж.

„С безопасно завръщането на Orion на Земята можем да започнем да виждаме следващата ни мисия на хоризонта, която ще лети с екипажа до Луната за първи път като част от следващата ера на изследване“, каза Джим Фрий, асоцииран администратор на НАСА за изследването Дирекция „Мисия за развитие на системите“. „Това започва нашия път към редовна поредица от мисии и постоянно човешко присъствие на Луната за научни открития и подготовка за човешки мисии до Марс.“

Преди да навлезе в земната атмосфера, модулът на екипажа се отдели от своя обслужващ модул, който е пропулсивната електроцентрала, предоставена от ESA (Европейската космическа агенция). По време на повторното влизане Орион издържа на температури около половината от повърхността на Слънцето при около 5000 градуса по Фаренхайт. В рамките на около 20 минути Орион забави скоростта си от почти 25 000 мили в час до около 20 мили в час за спускането си с помощта на парашут.

Рекордът

По време на полетния тест Орион остана в космоса по-дълго, отколкото който и да е космически кораб, предназначен за астронавти, без да се качи на космическа станция. Докато беше в далечна лунна орбита, Орион надмина рекорда за разстояние, изминато от космически кораб, предназначен да превозва хора, поставен преди това по време на Аполо 13.

„Орион се завърна от Луната и е безопасно обратно на планетата Земя“, каза Майк Сарафин, ръководител на мисията Артемида I. „Със Splashdown ние успешно управлявахме Orion в дълбокия космос, където той надхвърли очакванията ни и показа, че Orion може да издържи на екстремните условия на връщане през земната атмосфера от лунни скорости.“

Екипите за възстановяване сега работят, за да осигурят Орион за пътуването до дома. НАСА ръководи междуведомствения екип за кацане и възстановяване на USS Portland, който се състои от персонал и активи от Министерството на отбраната на САЩ, включително специалисти по амфибии от флота, специалисти по времето на космическите сили и специалисти от военновъздушните сили, както и инженери и техници от Кенеди на НАСА , Космическият център Джонсън на агенцията в Хюстън и Космическите операции на Локхийд Мартин.

През следващите дни Orion ще се върне на брега, където техниците ще разтоварят космическия кораб и ще го прехвърлят с камион обратно на Кенеди. След това екипите ще отворят люка и ще разтоварят няколко полезни товара, включително командир Moonikin Campos, експериментите с космическа биология, Snoopy и официалния летателен комплект. След това капсулата и нейният топлинен щит ще бъдат подложени на тестване и анализ в продължение на няколко месеца.

Artemis I беше първият интегриран тест на системите за изследване на дълбокия космос на НАСА – космическият кораб Orion, ракетата SLS и поддържащите наземни системи – и беше подкрепен от хиляди хора по целия свят, от изпълнители, които са построили космическия кораб и ракета, и земята инфраструктура, необходима за стартирането им, на международни и университетски партньори, на малки предприятия, доставящи подсистеми и компоненти.

Чрез Artemis missions НАСА ще изпрати първата жена и първия цветнокож човек на повърхността на Луната, проправяйки пътя за дългосрочно лунно присъствие и служейки като трамплин за астронавтите по пътя към Марс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.