НАСА: Парниковите газове ще вдигнат нивото на Световния океан с близо 40 см

НАСА: Парниковите газове ще вдигнат нивото на Световния океан с близо 40 см

Международно мащабно проучване за парниковите газове е събрало над 60 учени, които направили прогнози за това, колко голямо въздействие може да окаже топенето на ледените покривки на Земята върху глобалното морско равнище до 2100 г.

Изследователите са специализирали в изследването на леда, океана и атмосферата и са представители на над 30 международни институции. Според тях, ако емисиите на парниковите газове продължат да се развиват, Ледените покривки на Гренландия и Антарктида могат да повдигнат с 38 сантиметра равнището на Световния океан. Това надхвърля количеството ледове, които вече са се стопили от затоплящия се климат на Земята.

Резултатите от усилията на учените отговарят на прогнозите на Специалния доклад за океаните и криосферата на Междуправителствения панел за изменението на климата (IPCC) за 2019 г. Стопената вода от ледените покривки е отговорна за около една трета от общото повишаване на морското равнище. Докладът на IPCC прогнозира, че ледовете на Гренландия ще повишат с 8 до 27 см морското равнище между 2000-2100 г. Ледовете на Антарктида пък може да го повишат с 3 до 28 см (1,2 до 11 инча).

Публикуваните резултати тази седмица в специален брой на списанието The Cryosphere, идват от Проекта за сравняване на модели на ледени листове (ISMIP6). Проектът е ръководен от космическия център за полети на NASA Goddard в Greenbelt, Maryland. Изследването е част от усилията на учените да прогнозират въздействието на затоплящия се от парниковите газове климат върху топящите се ледени покривки. Те целят да разберат причините за него и да проследят повишаването на морското равнище.

„Един от най-големите проблеми, що се отнася до това, с колко ще се покачи нивото на морето в бъдеще, е с колко ще го повишат ледените покривки“,

каза ръководителят на проекта Sophie Nowicki от University at Buffalo.

Затоплянето на въздуха стопява ледената покривка и повишава температурите на океана

Това води до по-бързо топене на ледниците в покрайнините на океана. Екипът на ISMIP6 изследва два сценария, които IPCC е определил за бъдещия климат, за да предвиди повишаване на морското равнище между 2015 и 2100 г. Един с бързо нарастващи въглеродни емисии и друг с по-ниски емисии.

В сценария с високи емисии учените откриват, че ледената покривка на Гренландия ще покачи морското равнище с около 9 см до 2100 г. Сметките не включват вече стопената ледена покривка

Екипът на ISMIP6 анализира и ледената покривка на Антарктика. Оказва се, че тук изчисленията са значително по-трудни. На запад топлите океански течения разяждат дъното на големи плаващи ледени рафтове, причинявайки топене. Обширната ледена покривка на Източна Антарктика пък може да натрупа маса, тъй като по-топлите температури причиняват увеличен снеговалеж.

Резултатите сочат към по-голям диапазон от възможности: от нарастване на ледената покривка, което би намалило нивото на Световния океан с 3,1 инча – 7,8 см до повишаването му с 30 см до 2100 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg