Въглероден диоксид Опасно високи нива на CO2
Изображение: Pixabay

Опасно високи нива на CO2 за последните 3,3 млн. години констатираха учените

За опасно високи нива на CO2 предупредиха учени в доклад, публикуван в Scientific Reports. Докладът е свързан с проучване на фосилизиран зоопланктон на възраст над 3 млн години

Екип изследователи от Университета в Саутхемптън е изчислил количеството въглероден диоксид по време на най-топлия период от епохата на плиоцена преди около 3,3 милиона години. По онова време нивото на морското равнище е било много по-високо, а полярните шапки са били много по-малки. Температурата е била с около 3 градуса по Целзий по-висока отколкото днес.

Учените смятат, че до 2025-та година в атмосферата ще има по-голямо количество въглероден диоксид, отколкото през последните 3,3 милиона години. Откритията са публикувани в Scientific Reports.

За своите изследвания екипът е използвал микроскопичен фосилизиран зоопланктон, представляващ утайки от дълбините на Карибско море. Съставът на черупките на зоопланктона зависи от PH на морската вода, която пък се влияе от количеството CO2 в атмосферата. Акцентът на изследователката дейност е времето преди 3,3 млн години, в началото на средния плиоценски топъл период. През него климатът бавно се затопля, а средната глобална температура става по-висока от сегашната. За да е по-детайлно проучването, учените разширяват обхвата му до около 200 000 години – между 3,35 и 3,15 милиона години. Така учените успяват да създадат ясна картина как нивата на въглеродния диоксид се променят на всеки 3000 до 6000 години.

“От гледна точка на геологията, въглеродният диоксид в миналото представлява голям интерес. Той ни помага да разберем как климатичната система, ледените покривки и морското равнище са реагирали на повишените нива на CO2.  Проучихме този конкретен интервал (от 200 000 години – бел.пр.) в невероятна дълбочина, защото той ни предоставя чудесна информация за настоящото състояние на климата.“

Опасно високи стойности на CO2

Това заявява ръководителят на изследването д-р Елвин де ла Вега.

Д-р де ла Вега и неговите колеги откриват, че през най-топлата част от периода нивата на въглероден диоксид са между 380 и 420 части на милион (ppm) CO2 в атмосферата. През май 2020 те преминават границата от 417 ppm за първи път, откакто е започнала да се води статистика по темата.

Стойностите на въглеродния диоксид се променят постоянно поради няколко фактора, но нарастващата тенденция е добре установена. През последното десетилетие нивото се увеличава с около 2,4 ppm годишно. Дори да се приеме консервативна стойност за сегашното ниво, ясно е, че имаме опасно високи нива на CO2. След 5 години въглеродният диоксид ще надхвърли стойности, невиждани след плиоцен.

„Надминавайки нивата на CO2 през плиоцена до 2025 година, бъдещите му стойности ще бъдат върхови за последните 15 милиона години на Земята“,

заключава д-р де ла Вега.

За експертите интерес представлява не само количеството въглероден диоксид в атмосферата, но и колко бързо той се освобождава и какви са ефектите от комбинирането му с останалите парникови газове като например метана.

Проблемът, свързан с прекомерното замърсяване на атмосферата с въглероден диоксид, е многокомпонентен. От една страна частиците c02 действат като огледало за инфрачервените лъчи на слънчевата светлина, която Земята отразява. Така въглеродният диоксид ги връща обратно и нагрява допълнително почвата. В следствие на това нагряване се повишава глобалната температура на Земята, ледовете се топят и нивото на морското равнище се вдига. Климатът става непредсказуем. От друга страна тези опасно високи стойности на CO2 вредят директно на хората. Те причиняват недостиг на кислород, което пък води до увреждане на мозъка.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg