Соларни панели на всичко новопостроени къщи в Калифорния от 2020г.

От 2020 г. всички къщи в Калифорния ще се строят със соларни панели

Калифорния е първият щат в САЩ, който въвежда задължително изискване новостроящите се къщи да бъдат със соларни панели.  Тези правила влизат в сила от 2020 г. и са част от програмата за ограничаване емисиите на парникови газове.

Новите изисквания, приети от Калифорнийската енергийна комисия, ще се прилагат за всички сгради с височина до три етажа. Тези мерки ще доближат щата Калифорния до целта им през 2030 г. да добиват половината си електроенергия от възобновяеми ресурси. В момента 16% от електричеството се произвежда чрез соларни системи.

Грижа

Според публикация в „Ню Йорк Таймс“ добавянето на соларните панели ще увеличи строителните разходи с около 8 000 – 12 000 долара за еднофамилните къщи, но пък ще спести на собствениците около 19 000 долара за период от 30 години.

Калифорния е най-гъсто населеният щат в САЩ  – около 40 милиона души. Над 5 милиона домакинства вече ползват енергия, добивана от слънчеви панели. Щатът е лидер в производството на чиста енергия на територията на страната.

Прогнозите са през 2020г. да бъдат построени 117 000 нови еднофамилни и 48 000 многофамилни жилища. Ще се допускат и изключения, когато монтирането на соларните панели не е рентабилно и невъзможно, като например на къщи в сянка и с неподходящо разположение.

Разбира се, идеята има и противници. Тъй като средната цена на еднофамилна къща е около 565 000 долара, оскъпяването би довело до отлив на желаещи да купуват жилища. От друга страна, в дългосрочен план инвестицията е изгодна.

соларни панели

Северин Боренщайн е енергиен икономист от Калифорнийския университет в Бъркли. Той изпраща писмо до Калифорнийската енергийна комисия с молба да преразгледат решението си. Според него предвидените разходи ще бъдат по-големи от обявените. Той призовава да се направи анализ от независими експерти.

Също така в писмото споменава, че инвестицията в огромни ферми с вятърни и слънчеви системи е доста по-рентабилна и разумна, в сравнение с тази на соларни панели на всяко жилище.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Яна Гарабитова