технологията СЕТО добива енергия
Технологията СЕТО, сн.: Carnegie Wave Energy

Извличаме мощна енергия от океанските вълни

Ключът към безкрайно възобновяемата енергия вероятно се намира в световните океани. Силата на вълните впряга океанските течения да произвеждат енергия. 

Технологията на вълните CETO, кръстена на древногръцкото морско божество Кето, преобразува енергията на океанските вълни в електричество. Предполага се, че вълните могат да предоставят много повече енергия, отколкото се консумира днес в световен мащаб. В това уверява д-р Майкъл Отавиано, изпълнителен директор на австралийската компания Carnegie Wave Energy, патентовала технологията.

За да превърне океанските вълни в електроенергия и прясна вода, CETO използва множество потопени шамандури и помпи. Системата се намира под повърхността на океана, а съставящите я шамандури се движат заедно с океанските вълни. Движението им управлява помпа, прикрепена към морското дъно. Помпата от своя страна, с помощта на тръба, доставя обратно към брега вода под високо налягане. Веднъж стигнала до сушата, тази вода задвижва водноелектрическа турбина.

Хидравличната енергия може да бъде използвана и за да движи инсталация за обезсоляване на морската вода посредством процес на обратна осмоза.

Ocean Waves May Hold The Key To Endless Renewable Energy

This technology turns ocean waves into electrical power and fresh drinking water.

Geplaatst door HuffPost op Donderdag 31 maart 2016

Изследванията показват, че енергията на вълните е много по-ефективна от тази на слънчевата светлина или на вятъра. Така нареченият „морски парк“ заема много по-малка площ в сравнение със соларните паркове например. Намалената площ обаче не пречи на резултатите – тя осигурява същата мощност. Освен това новата технология е практически невидима, тъй като е изцяло под водата.

СЕТО спомага за запазване на водната екосистема

Енергийната технология за управление на вълните не само че не пречи на морската флора и фауна, а реално привлича морски обитатели, превръщайки се в изкуствен риф. Морското биоразнообразие в австралийския район, където се ползва тя, се е разраснало значително. В началото районът е обитаван от седем биологични вида, като постепенно се увеличават до около 27 вида, посочват собствениците на патента.

В края на 2016 г. фирмата Carnegie Wave Energy, създала СЕТО, получи подкрепата на Европейския съюз за стартиране на проект за внедряване на технологията за получаване на електричество от вълните и в Европа. Той е на стойност 60 милиона паунда /74 млн. щатски долара/ и ще обхваща 26 км от атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуел /Великобритания/.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.