TikTok и WeChat

Банват TikTok и WeChat от магазините за приложения в САЩ

От 20-и септември TikTok и WeChat стават persona non grata в Щатите

Днес Министерството на търговията обяви, че TikTok и WeChat ще бъдат блокирани за теглене в магазините за приложения в САЩ. Мярката се предприема след обвинения, че приложенията събират чувствителни данни от потребителите, които след това се предават на китайското комунистическо правителство.

Въз основа на заповед, подписана от президента Доналд Тръмп на 6 август 2020 г. се забранява на всеки магазин за приложения в САЩ да разпространява или поддържа приложения, кодове или актуализации на WeChat или TikTok. На двете приложения ще бъде забранено да се показват на платформи като App Store на Apple и Google Play.

Заповедта на Тръмп ще забрани на всички услуги да използват WeChat за прехвърляне на средства или обработка на плащания в САЩ.

Хората, които все още нямат приложенията, няма да могат да ги изтеглят, докато настоящите собственици няма да имат достъп до нови или актуализирани версии. Тези, които вече са изтеглили някое от приложенията, трябва да могат да продължат да го използват, поне засега.

„Приложенията TikTok и WeChat вече няма да получават актуализации, тъй като приложенията няма да бъдат в магазините за приложения на Google Play или iOS“,

каза пред TechRepublic Hank Schless, старши мениджър на Security Solutions в охранителна фирма Lookout.

В действителност това няма да повлияе много на текущата потребителска база по отношение на функционалността на приложенията, освен ако Apple или Google не пуснат голяма актуализация на операционната система. Потребителите няма да получават актуализации на защитата, които често са ключови части от корекциите на мобилните приложения. Това е рисковано, защото ако някой открие уязвимост в което и да е от приложенията, няма да има начин да пусне корекция и потребителите ще останат изложени на риск.

Без повече оптимизации на приложенията

Други забрани ще бъдат наложени от 20 септември за WeChat и 12 ноември за TikTok. На компаниите за хостинг на интернет, мрежите за доставка на съдържание и услугите за транзит на интернет или връстници в САЩ ще бъде забранено да позволяват функционалността или оптимизирането на приложенията. Всички софтуери и услуги в САЩ ще бъдат възпрепятствани да използват кода или функциите на двете приложения. Тези действия ефективно биха обезсмислили използването на приложенията в САЩ.

В съобщение, публикувано в петък, министърът на търговското министерство Wilbur Ross заяви, че Китайската комунистическа партия използва тези приложения, за да застраши националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ. Ross обвини WeChat и TikTok в събиране на огромно количество данни от потребители, включително мрежова активност, данни за местоположението и истории на сърфиране и търсене.

„По указание на президента предприехме значителни действия за борба със злонамереното събиране на лични данни на американски граждани, като същевременно популяризираме нашите национални ценности, демократични норми, базирани на правилата и агресивно прилагане на американските закони и разпоредби“

Ross добави, че заплахите, породени от WeChat и TikTok, не са идентични, но са сходни. Всяко приложение е „активен участник в китайско гражданско-военно сливане“, предмет на „задължителното сътрудничество“ на Китайската комунистическа партия. Като такива и двете приложения представляват „неприемливи рискове за националната ни сигурност“.

По две думи за TikTok и WeChat

Собственост на ByteDance, TikTok е приложение за създаване, намиране и споделяне на кратки видеоклипове. Можете да гледате видеоклипове от широк кръг създатели и да проектирате свои собствени видеоклипове със специални ефекти, филтри и музика. WeChat на Tencent е приложение за съобщения и обаждания.В него можете да играете игри заедно с приятели и да изпращате или получавате плащания чрез функцията WeChat Pay.

До 12 ноември TikTok все още има малко време. Удълженият срок е налице, тъй като администрацията на Тръмп призовава компанията майка ByteDance да продаде TikTok на американска компания.

След изразения интерес на Microsoft и Walmart, Oracle се очерта като потенциален купувач. Компанията желае да закупи изцяло TikTok или мажоритарен дял от него. Какъвто и да е резултатът, администрацията ще трябва да бъде уверена, че TikTok вече не представлява заплаха за националната сигурност, за да може приложението да продължи да се ползва в САЩ.

След нареждането на Тръмп за спиране на TikTok в Щатите, компанията съди администрацията му. ByteDance настоя, че съхранява всички потребителски данни в САЩ и разполага с тяхно резервно копие в Сингапур. Компанията се зарече, че няма да споделя данни с китайското правителство, ако това бъде поискано от Пекин. В телефонно обаждане до администрацията няколко американски компании посочиха, че заповедта на Тръмп по отношение на TikTok е твърде неясна.

На брифинг в петък висши служители от Министерството на търговията отказаха да изложат конкретни примери за използване на TikTok или WeChat за шпиониране на американци. Не бяха представени и конкретни примери за споделяне на данни за американски потребители с китайското правителство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg